@sunlifter: Ale ja wiem co to jest IP BOX. I pisałem już wyżej, że nie chcę w to wchodzić z powodu zbyt dużego ryzyka zmiany nastrojów fiskusa. Tym bardziej w obecnej sytuacji, kiedy znowu zacznie się dojenie z powodu recesji.
Nie mam pojęcia co dla Ciebie oznacza 'prawdziwy hajs', ale znam ludzi zarabiających i po 40k miesięcznie (zdalnie dla USA) i oni także nie wchodzą w to z podobnych powodów.
@amantadeusz Tak jak pisał @kremowka2137 można zaoszczędzić furę kasy a przy ogarniętym doradcy podatkowym dostajesz taka interpretację którą wcale nie tak łatwo podważyć potem (US musi sam Ci powiedzieć że Twoja działalność to B+R, wtedy jesteś w domu, ale robią to niechętnie). Sam dzisiaj złożyłem wniosek i czekam, skoro jest taka opcja to trzeba korzystać, a zawsze możesz gdzieś sobie to trzymać.
wyjadą i tyle będzie z tego dokręcania xD O ile juz tego nie zrobili xD
@asdfghjkl: tak tak - ciekawe gdzie wyjadą XD Do innych krajów Unii, gdzie za €2500-3000 netto będzie żyło im się nieporównywalnie gorzej? W dużych miastach Niemiec, Francji czy Holandii za taką kwotę wynajmą max dwupokojowe mieszkanie? Czy na Ukrainę? Programiści na Zachodzie z wyjątkiem absolutnego top nie żyją jak pączki w maśle w porównaniu do
@geuze: ale wiesz, że świat nie kończy się na unii? ( ͡°͜ʖ͡°) Nie wszyscy tez zarabiają 2.5-3k euro tylko znacznie więcej. I jak wspomniałem nie tylko pieniądze w życiu się liczą. Zresztą masa programistów z polski już wyjechała. Wiem, bo ich spotykam raz po raz w różnych miejscach na świecie
Nie wszyscy tez zarabiają 2.5-3k euro tylko znacznie więcej. I jak wspomniałem nie tylko pieniądze w życiu się liczą.
@asdfghjkl: tylko garstka zarabia więcej - wystarczy przejrzeć chociażby Stack Overflow Developer Survey i inne ankiety wśród devów. Żeby trzepać dużo więcej niż 3k€ netto zdalnie to trzeba być naprawdę w top i nie mów mi, że nie. Wyższe zarobki są dla tych, którzy siedzą stacjonarnie w USA czy w Unii,
@geuze: coraz więcej krajów oferuje wizy dla cyfrowych nomadów i będzie tak coraz częściej. Obecna pandemia jeszcze przyspieszy ten proces bo ktoś w końcu będzie chciał śmielej sięgnąć po wpływy z podatków od cyfrowych nomadów. U mnie w budynku w DaNang na drugim końcu świata mieszka co najmniej 3 Polaków a może więcej. 3 znam a ty mi mówisz o tym że nikt prawie nie wyjedzie xd Polaków z branży
odobnie jest w Tajlandii, Wietnamie, Meksyku na Dominikanie i w wieku innych krajach.
@asdfghjkl: no nie powiem, wymarzone miejsca do życia dla kogoś, kto przywykł do europejskich standardów ( ͡º͜ʖ͡º) Szczególnie ten Meksyk na pewno będzie nową ziemią obiecaną polskich programistów.
#bekazlewactwa #heheszki #antykapitalizm #libertarianizm
Nie mam pojęcia co dla Ciebie oznacza 'prawdziwy hajs', ale znam ludzi zarabiających i po 40k miesięcznie (zdalnie dla USA) i oni także nie wchodzą w to z podobnych powodów.
No to super uczciwe... Zarabiasz 20k płacisz 1000zł dochodowego, kiedy ślusarz zarabiający 6 tys. zł płaci tyle samo.
Komentarz usunięty przez autora
Tak jak pisał @kremowka2137 można zaoszczędzić furę kasy a przy ogarniętym doradcy podatkowym dostajesz taka interpretację którą wcale nie tak łatwo podważyć potem (US musi sam Ci powiedzieć że Twoja działalność to B+R, wtedy jesteś w domu, ale robią to niechętnie). Sam dzisiaj złożyłem wniosek i czekam, skoro jest taka opcja to trzeba korzystać, a zawsze możesz gdzieś sobie to trzymać.
@asdfghjkl: tak tak - ciekawe gdzie wyjadą XD Do innych krajów Unii, gdzie za €2500-3000 netto będzie żyło im się nieporównywalnie gorzej? W dużych miastach Niemiec, Francji czy Holandii za taką kwotę wynajmą max dwupokojowe mieszkanie? Czy na Ukrainę? Programiści na Zachodzie z wyjątkiem absolutnego top nie żyją jak pączki w maśle w porównaniu do
Zresztą masa programistów z polski już wyjechała. Wiem, bo ich spotykam raz po raz w różnych miejscach na świecie
@asdfghjkl: tylko garstka zarabia więcej - wystarczy przejrzeć chociażby Stack Overflow Developer Survey i inne ankiety wśród devów. Żeby trzepać dużo więcej niż 3k€ netto zdalnie to trzeba być naprawdę w top i nie mów mi, że nie. Wyższe zarobki są dla tych, którzy siedzą stacjonarnie w USA czy w Unii,
@amantadeusz: Nie znam żadnego programisty w tym kraju który płaciłby 19%
31/15/5 tak, ale 19% to jakieś nieporozumienie
Komentarz usunięty przez autora
@asdfghjkl: no nie powiem, wymarzone miejsca do życia dla kogoś, kto przywykł do europejskich standardów ( ͡º ͜ʖ͡º) Szczególnie ten Meksyk na pewno będzie nową ziemią obiecaną polskich programistów.