Wpis z mikrobloga

Mam dziś umówioną instalację przyłącza śwaitłowodu do mieszkania. Zdecydowałem się na orange ale spamem obrzucili mnie również upc i bydgoska firma rfc, której podziękowałem na wstępie.
Problem w tym, że przedstawiciel upc twierdzi, że orange leci sobie w #!$%@? ze swoimi ofertami i, że ziomek z którym gadałem nie zna się i próbuje mi wcisnąć jakąkolwiek ofertę. Po tych zarzutach oddzwoniłem do typa z orange i on potwierdził wszystkie parametry oferty. Także aż sam jestem ciekawy co z tego wyjdzie. W razie czego mam nagranych obu panów :)

#internet #swiatlowod #swiatlowody #orange #upc
  • 24
  • Odpowiedz
@bubr32: orange ma w niektórych przypadkach problemy z jakością. popytaj sąsiadów jak jest u ciebie. na upc dobre oferty mogę załatwić ( ͡° ͜ʖ ͡°)

ale też popytaj sąsiadów bo moze jakas dziura ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@bubr32: @Felonious_Gru: Tylko, ze jesli dostal od jednoczesnie oferte od Orange, UPC, RFC oferte to nie jest swiatlowod Orange tylko prawdopodobnie Nexery. To Nexera fizycznie instaluje lacze a Orange czy UPC wstawiaja tylko routery czy dekoder. Z tego co widze UPC ma lepsza oferte bo placisz przez pierwszy rok umowy 50 zlotych, pierwsze miesiace za zlotowke czy bez kosztow, u Orange raczej jest 70-80 zlotych jesli nie masz
  • Odpowiedz
@Felonious_Gru: @krzywy_kanister: byłem osobiście w salonie orange i typ powiedział mi, że jest załamany ilością skarg na "domokrążców", którzy rzekomo przedstawiają nieistniejące oferty. Spytałem go czy może mi sprawdzić to, co rzekomo wybrałem, to mi odpowiedział, że nie i że oni jako salon mają do ogarnięcia w pierwszej kolejności tych, którzy zdecydowali się na internet przychodząc do nich bezpośrednio xD

Nie wiem teraz komu wierzyć. Widzę tutaj chyba
  • Odpowiedz
@bubr32: Nexera nie jest podwykonawca, oni sa wlascicielem sieci i maja swoich podwykonawcow (miedzy innymi Wasko do prac w terenie i Iris do instalacji u kklientow). Sprzedawca w salonie pewnie nie dostanie bonusu skoro masz oferte od przedstawiciela handlowego, generalnie to troche parodia. Wyglada to tak, ze ceny sa blizniacze (300mbs za 75-85 zlotych miesiecznie), tylko rozne sa przeceny, znizki (TMobile za darmo przezdo konca 2021 jesli masz lub przeniesien
  • Odpowiedz
@krzywy_kanister: Tak, masz rację. Sam pracowałem w handlu jakiś czas i to normalne, że jak tylko się dało to nie zabierałem się za klientów, którzy nie daliby mi żadnej premii. I jak spytałem czy "lepiej jest według Pana odmówić instalacji skrzynki czy zainstalować i poczekać na monterów orange z umową i się z tą umową zapoznać i jak coś nie będzie pasowało to wtedy zrezygnować?" to powiedział mi, że lepiej
  • Odpowiedz
@bubr32: Cholera choatycznie napisalem, nikt z Orange czy T-Mobile jeszcze nie chodzil. Dziwnie troche, jeden moj znajomy opowiadal, ze u nich jakies kable po bloku kladli duzo wczesniej. Jednak Nexera to glownie domki, w moim przypadku zakopali kabel przy plocie, u znajomej ciagneli z najblizszego slupa. Lipa troche bo calkiem mozliwe, ze na inny internet sie zalapiesz chyba, ze jest lokalna konkurencja z wlasnym swiatlowodem?
  • Odpowiedz
@krzywy_kanister: Chronologicznie wygląda to tak:
-nexera buduje sieć światłowodową
-przyjeżdżają panowie i coś wiercą w piwnicy
-pojawiają się domokrążcy - najpierw z upc, później z orange (z rfc tylko zadzwonili)
-po jakimś czasie oddzwaniają z upc i z orange już z konkretnymi ofertami
-najtaniej wychodziło mi z orange biorąc 600/100 i telefon stacjonarny (typ co był u mnie osobiście a w tym momencie zadzwonił obiecuje takie warunki
  • Odpowiedz
@bubr32: Ja dostalem tak od UPC 300mbs bez niczego, zadnej telewizji, telefonow, pierwsze 2 miesiace 0PLN, 3-12 miesiac 50, dopiero od 13-24 75 zlotych miesiecznie. Wiem, ze Nexera buduje, krecili sie od jesieni zeszlego roku.
  • Odpowiedz
@krzywy_kanister: Dowiedziałem się właśnie, że telefon zostaje przeniesiony z gniazdka telefonicznego na VOIP i będzie podłączony do routera. I tu jest problem, bo nie chcę mieć w tym miejscu telefonu. Ciekawe czy da się to jakoś zrobić, żeby ten telefon został w tym samym miejscu gdzie był
  • Odpowiedz
@bubr32: No to niech ci wstawia gniazdko swiatlowodowego kolo telefonicznego, ewentualnie mozesz polaczyc kablem router z gniazdkiem telefonicznym. Mozesz tez router przeniesc w inne miejsce, kombinowac z ulozeniem skretki w domu. Watpie zeby dalo sie zrobic, usluga bedzie po swiatlowodzie, nawet dla nowszej Neostrady gdy dostajesz usluge kablem telefoniczym, Orange przerzuca telefon z linii telefonicznej na voipa z routera.
  • Odpowiedz
@bubr32: No to niestety, najwyzej mozesz kupic jakis telefon bezprzewodowy, moze tyle bedzie zasieg miedzy pokojami. Cudow nie ma chyba, ze jakims cudem pociagniesz kabel od siebie do gniazdka telefonicznego, tez moze byc skretka a podlaczysz telefon bezposrednio, bedzie jakby przedluzka do routera.
  • Odpowiedz
co jest w ogole, że te oferty na infrastrukture nexery zmieniaja sie z dnia na dzien xD, jak bralem rok temu to utrzymanie lacza w orange bylo 15 zł, teraz już 25( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz