Aktywne Wpisy

Moryc_Jajko +123
Czemu wszystkie kobiety w sporcie ubierają się jak prostytutki?
Czemu nie jak mężczyźni, normalnie na sportowo?
#logikarozowychpaskow #rozowepaski #takaprawda
Czemu nie jak mężczyźni, normalnie na sportowo?
#logikarozowychpaskow #rozowepaski #takaprawda
źródło: 1000019865
Pobierz
razdwatrzy55 +3
źródło: Zrzut ekranu (3966)
Pobierz

#arduino #mikrokontrolery #elektronika #esp8266
źródło: comment_1620159201Jr0hYuYsZIJkvtBekOpM2J.jpg
Pobierz@MisiekD: i nie pomyślałeś, żeby podzielić napięcie dwoma rezystorami i dopiero podać je na wejście ADC w ESP?
Jak masz taką sytuację że musisz zmierzyć 5V przy pomocy urządzenia które toleruje tylko 3.3V to korzystasz z dzielnika napięcia i tak go dostosowujesz żeby dla 5V było 3.3V
przykładowo: górny: 10k, dolny: 19k4
A co do dzielnika napięcia to, który z kabli użyć jako pin GND? Bo muszę zrobić tak, że sensor podpinam osobno 5V (+ i -), a 3 pin czyli sygnał wraca z wartością od ok. 3V do 5V. I jak tylko ten jeden pin
Ewentualnie można skorzystać ze wzmacniacza operacyjnego w trybie wtórnika napięciowego
Pierwszy raz mam taką rozkminę hah
Weź daj jakiś schemat bo albo nie potrafisz opisać tego albo coś wymyślasz kombinując jak koń pod górę.
minus czy GND w 90% układów MUSI być wspólny, ponieważ to jest punkt odniesienia dla wszystkich podzespołów.
czasami się robi wirtualne GND ale to do specyficznych zadań jest.
minus czy GND w 90% układów MUSI być wspólny, ponieważ to jest punkt odniesienia dla wszystkich podzespołów.
czasami się robi wirtualne GND ale to do specyficznych zadań jest.
@Tymian: tak, rozumiem i pełna zgoda, ale miałem na myśli coś takiego, że np. + i - z napięcia 12V, adrugie zasilanie z mikrokontrolera + i - 3.3V. I nadtym rozmyślałem
Jak sobie wepniesz w procka jeden pin z ADC a nie połączysz GND obu układów to będziesz mierzył gówno
mi to nie zadziałało, wracam do idei rezystorów