Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
Czy takią elektroniką Logic Level Converter 3V - 5V jestem w stanie wysterować napięcia pośrednie, żeby odczytać analogowo w ESP8266? Mam moduł, który działa na 5V i wysyła sygnał analogowo, a ESP działa na 3.3V i tak się zastanawiam czy zadziała?

#arduino #mikrokontrolery #elektronika #esp8266
  • 19
  • Odpowiedz
Mam moduł, który działa na 5V i wysyła sygnał analogowo, a ESP działa na 3.3V i tak się zastanawiam czy zadziała?

@MisiekD: i nie pomyślałeś, żeby podzielić napięcie dwoma rezystorami i dopiero podać je na wejście ADC w ESP?
  • Odpowiedz
  • 0
@zetisdead: myślałem nad tym, ale nie wiem czy nie będę do tego potrzebował wartości natężenia jak przy diodach, a tej wartości nie znam.
  • Odpowiedz
@MisiekD: nie zadziała, bo ten konwerter poziomów jest "logiczny", reaguje tylko na stany 1 i 0 i je "tłumaczy"
Jak masz taką sytuację że musisz zmierzyć 5V przy pomocy urządzenia które toleruje tylko 3.3V to korzystasz z dzielnika napięcia i tak go dostosowujesz żeby dla 5V było 3.3V
przykładowo: górny: 10k, dolny: 19k4
  • Odpowiedz
  • 0
@Tymian: no tak właśnie nyślałem, że LLC zmienua tylko 3V na 5V i na odwrót. Byłem lekko ciekaw jak by to wyszło z PWM, dzięki :)

A co do dzielnika napięcia to, który z kabli użyć jako pin GND? Bo muszę zrobić tak, że sensor podpinam osobno 5V (+ i -), a 3 pin czyli sygnał wraca z wartością od ok. 3V do 5V. I jak tylko ten jeden pin
  • Odpowiedz
  • 0
@MisiekD jakim znowu natężeniem? Byle byś nie obciążył wyjścia tego czujnika za bardzo i tyle, info będzie w nocie.
Ewentualnie można skorzystać ze wzmacniacza operacyjnego w trybie wtórnika napięciowego
  • Odpowiedz
@Tymian: o natężenie sensora właśnie chodzi. I chyba źle myślałem o tych dwóch GND. Oba minusy (wejście i wyjście i jeden plus (wejście) mają być chyba podłączone do napięcia 5V, a na wyjściu + to będzie napięcie obniżone prawdopodobnie i ono ma iść do mikrokontrolera. Chyba tak to ma być xD
Pierwszy raz mam taką rozkminę hah
  • Odpowiedz
  • 0
@MisiekD jakie dwa GND? O czym ty piszesz?
Weź daj jakiś schemat bo albo nie potrafisz opisać tego albo coś wymyślasz kombinując jak koń pod górę.
  • Odpowiedz
  • 0
@Tymian: ok, mój błąd, popatrzyłem na pierwszy lepszy schemat i minus jest ten sam na wejściu i wyjściu. Już wszyściutko rozumiem. Ale i tak z tego co widzę sensor nie robi roboty i muszę co innego myśleć :/
  • Odpowiedz
@MisiekD: słuchaj, nie ma czegoś takiego jak "inny minus".
minus czy GND w 90% układów MUSI być wspólny, ponieważ to jest punkt odniesienia dla wszystkich podzespołów.

czasami się robi wirtualne GND ale to do specyficznych zadań jest.
  • Odpowiedz
  • 0
@MisiekD: słuchaj, nie ma czegoś takiego jak "inny minus".
minus czy GND w 90% układów MUSI być wspólny, ponieważ to jest punkt odniesienia dla wszystkich podzespołów.

czasami się robi wirtualne GND ale to do specyficznych zadań jest.
@Tymian: tak, rozumiem i pełna zgoda, ale miałem na myśli coś takiego, że np. + i - z napięcia 12V, adrugie zasilanie z mikrokontrolera + i - 3.3V. I nadtym rozmyślałem
  • Odpowiedz
@MisiekD: po tym co napisałeś nie wiem czy to ja mam problem ze zrozumieniem ciebie czy Ty ze zrozumieniem mnie.

Jak sobie wepniesz w procka jeden pin z ADC a nie połączysz GND obu układów to będziesz mierzył gówno
  • Odpowiedz
  • 0
@Tymian: raczej Ty masz problem ze zrozumieniem mnie :) Ja Cię rozumiem, ale może ja zadałem niektóre tak banalne i głupie pytania, że Ty próbujesz jakoś je inaczej interpretować. Pełna zgoda, że ze schematem wyrysowanym byłoby o wiele łatwiej zrozumieć, ale nie mam jak narysować tego na fonie :/ To na pewno by ułatwiło zrozumienie, ale już ogólnie raczej wynalazłem sposób na to co chciałem uzyskać (bez użycia LLC i
  • Odpowiedz