Wpis z mikrobloga

• 1
@marcelus to po to dajesz na tacę. Jak chodzisz do galerii handlowej, to czystość jest opłacana z pieniędzy jakie zostawisz w galerii.

nie kumam, jeśli ktoś należy do parafii to odpowiada też za czystość kościoła
  • Odpowiedz
@krolcz tak te kwoty idą na bieżące opłaty, rachunki, ubezpieczenie, pensja organisty, kościelnego itd. Ten ostatni jest odpowiedzialny za porzadek w kościele. Ale wszystko zależy od parafii, są np. biedne parafie z dużymi kościołami, których nie stać często na opłacenie kościelnego, albo ten nie wyrabia się po prostu ze sprzątaniem (jest też odpwieidzlany za szereg innych rzeczy).

Taca w bogatych parafiach to nawet kilkadziesiąt tysięcy złotych, ale w małych to jest
  • Odpowiedz
  • 4
@marcelus powinno też iść na utrzymanie kościoła w czystości. Jak budżet się nie spina,to zarządzający powinien lepiej dysponować budżetem, a nie kazać ludziom sprzątać kościół
  • Odpowiedz
@krolcz jeśli nie rzucają na tacę dobrze, to proboszcz jako głową parafii zarządza sprzątanie kościoła, w które parafianie się angażują wg chęci i oddania potrzebom wspólnoty. Jak nie jesteś wierzący to c--j ci do tego?
  • Odpowiedz
@marcelus: Widać sprany masz łeb. Jakimś cudem księdzu wystarcza kasy na zachowanie czystości na plebanii i w swoim aucie. A w miejscu pracy brakuje xD o naiwności..

Kościół katolicki zgromadził w samej tylko Polsce taki majątek, że na każdego księdza przypada po 20 milionów złotych. No ale czemu mieliby utrzymywać mniej rentowne oddziały jak jest rzesza chętnych, wytrenowanych bajeczkami biedaków którzy to zrobią za nich xD
  • Odpowiedz
  • 5
Jak nie jesteś wierzący to c--j ci do tego?

@marcelus skąd ten wniosek? W sumie po twoich wypocinach niczego innego niż dennych wniosków spodziewać się nie można, więc ja przystopuję
  • Odpowiedz
@marcelus: Haha xD a na te „własne pieniądze” to wcale nie zabiera sobie bez żadnej kontroli z parafialnych wpłat.

W sumie możesz w to wierzyć, skoro wierzysz też jego inne absurdalne bajeczki.

Beka z biednych, naiwnych katoli, którzy z ciężko zarobionych pieniędzy utrzymują prostackich szamanów w niemodnych spódnicach, których jedynym zajęciem jest teatralne oszukiwanie dzieci i staruszków. Beka.
  • Odpowiedz
@marcelus: Oni mogą marnować życie na zabobony, a ja mogę ich wyśmiewać. A nawet powinienem te zabobony zwalczać gdy łamią prawa człowieka i odbierają obywatelom prawa i godność w imię urojeń chorej sekty. I to będę robił.
  • Odpowiedz
Wieczna beka z katoli co najchętniej sami by za szmatę do wycierania kościoła służyli. Na drugim miejscu beka z tych księży co wyczytują ile kto dał albo gorzej... kto nie dał.

Ciekawe czy rynek w swoim mieście chętnie sprzątają ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
"ksiądz auto i plebanię utrzymuje z własnych pieniędzy, a kościół i parafia jest utrzymywany z pieniędzy parafialnych. Nadążasz?"
@marcelus:

Nadążam, i z tego wniosek, że jesteś j-----m idiotą. Otóż duża część tych "ich" pieniędzy to nasze pieniądze z podatku kościelnego do którego jesteśmy zmuszani. Reszta tej kasy to to co wyżebrzą te j----e nieroby ale ta kasa to mnie akurat nie obchodzi.
  • Odpowiedz