Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@sievca: holować do usranej śmierci to moje motto. Nie dlatego, że jestem dużo na minusie czy coś bo tak nie jest. Nie jest w ogóle jestem bardzo na plusie dlatego nigdy nie sprzedaje. Nie wiem jak można ja p------e jestem 1320 złotych w plecy przez wykop
  • Odpowiedz
@sievca: nie wiem co się ludzie tak czepiają tej Belki

Czepiajcie się podatków dochodowych ogólnie, czemu akurat dochody kapitałowe mają być nieopodatkowane? Seba tyra w fabryce na UoP i oddaje państwu 30% pensji a Oskarek ma odziedziczyć po tacie portfolio z 1 mln zł w akcjach i ma żyć z odsetek oddając fiskusowi okrągłe 0?

IMHO Belkę i kapitałowe powinni podnieść w zamian za obniżenie dochodówki, ewentualnie jak w wielu
  • Odpowiedz
@gatineau: Z jednej strony tak, z drugiej strony mamy w Polsce żałośnie małe oszczędności, i kolejne zniechęcanie wysokim podatkiem byłoby moim zdaniem nie na miejscu. Może raczej przydałaby się jakaś progresja - np. do 10 tys. zysku kwota wolna, potem te 20% do dajmy na to 120 tysięcy (tak jak powinien być ustalony 2 próg PIT), potem 30% do miliona, ponad milion np. 35-40%.
  • Odpowiedz
Może raczej przydałaby się jakaś progresja

@sredni_szu: ja bym powiedział że po prostu wysoka kwota wolna od podatku, w połączeniu z wrzucaniem wszystkich dochodów do jednego wora

a jak państwo chce wspierać oszczędzanie no to prosta sprawa, bodajże w Kanadzie mają niezłe rozwiązanie - rachunek TSFA (Tax free savings account), co roku możesz tam wrzucić $5500 i se to obracać w sposób niewidzialny dla fiskusa.

Wspiera oszczędności ale z umiarem
  • Odpowiedz
@Gleba_kurfa_Rutkowski_Patrol: co do zasady masz rację ale myślę że ludzie się czepiają "belki" w sensie podatku o potocznej nazwie "belka" przyjętej od nazwiska wprowadzającego go ministra a nie "Belki", konkretnej osoby :)

Nawet się pisze i ja też to robię "płacę belkę", "czepiacie się tej belki" (a nie tego Belki)

Po prostu belka to teraz słowo określające ten podatek, jak adidas określa rodzaj buta
  • Odpowiedz