Wpis z mikrobloga

@duffman: Wytłocz sok, musisz posiadać fermentor (plastikowy, gąsior etc.), rurkę fermentacyjną, drożdże winiarskie. piorosiarczyn sodu/potasu do odkażania, balingometr, który kontroluje poziom cukru.

Do odkażonych naczyń dajesz sok i drożdże. Kontroluj poziom cukru balingometrem, aż ten zejdzie do 0-1 blg. Zlej z fermentora za pomocą silikonowej rurki płyn do innego odkażonego naczynia. Po tym możesz zabrać się za butelkowanie. Jednak aby cydr był gazowany musisz zadać cukier na którym będą pracować resztki
  • Odpowiedz
@duffman: z 5 litrów soku wyjdzie, więc będzie co spróbować:) Jeśli chcesz aby był słodszy, można dodać ksylitol - wersja droższa, słodzik - wersja tańsza i raczej gorsza. Podane 8g.litr czyli 4g cukru na nagazowanie, na butelkę, będzie odpowiednie ;)
  • Odpowiedz