Sesje rady online w pandemii mogą przysparzać wielu problemów, o czym pisaliśmy nie tak dawno temu, ale niektóre gminy radzą sobie z nimi całkiem nieźle. Przykładem może być gmina Komprachcice. Zapraszamy do przeczytania naszej rozmowy na ten temat z Przewodniczącym rady gminy Krzysztofem Szopą.
W sytuacjach, gdy nie ma możliwości prowadzenia sesji online, chyba jedynym rozwiązaniem są tradycyjne sesje, ale w dużych salach?
To prawda i w takiej sytuacji zadaniem wójta i przewodniczącego rady gminy jest zapewnienie bezpiecznych warunków do przeprowadzenia takiej sesji. Dziś z ciekawości włączyłem sobie transmisję sesji rady gminy, w której radni głosują poprzez wysłanie SMS-a i byłem przerażony. Sala była duża, było w niej tylko ok. 5 osób, choć spokojnie mogłoby się zmieścić więcej. Byli tam – wójt, przewodniczący, wiceprzewodniczący i urzędnicy, a wszyscy radni oglądali u siebie w domach transmisję, bez możliwości zadawania pytań i głosowali, wysyłając SMS-y. Po trzech minutach, gdy ktoś nie wysłał SMS-a lub ten nie doszedł, taka osoba nie uczestniczyła w głosowaniu. Dla mnie to nie do przyjęcia.
@Watchdog_Polska: to jest kpina, jestem radnym w małej gminie i sesje w trybie hybrydowym to nie problem. Radni kontaktują się przez teamsa i każdy ma prawo coś powiedzieć
to jest kpina, jestem radnym w małej gminie i sesje w trybie hybrydowym to nie problem. Radni kontaktują się przez teamsa i każdy ma prawo coś powiedzieć
Dlatego właśnie wypytaliśmy Krzysztofa Szopę jak rady odbywają się u niego w gminie. Może to będzie inspiracją dla innych rad albo mieszkańców, by mieli do dyspozycji przykłady, że da się inaczej. Przy okazji, zdradzisz jak u Was wygląda udział mieszkańców - oglądanie transmisji,
@Watchdog_Polska: sesja jest nagrywana i dostępna na live na youtube. Gości raczej na sesji nie mamy(jeśli chodzi o mieszkańców) chyba że z okazji jakiś eventow. Czat na youtube chyba wyłączony, ale jeśli są problemy wskazywane przez mieszkańców to często są te tematy poruszane przez radnych
10 lat temu Rosjanie mieli jeszcze pozytywny stosunek do Polaków i tutaj nawet nazwali Polaka bratem. Później wszystko się zepsuło przez politykę zachodu względem Ukrainy. #wojna #ukraina #rosja #polska #polityka
Więcej na naszej stronie.
Więcej o sesjach w pandemii.
Wołam:
Fot. Krzysztof Szopa
__
Nie złość się na darmo! Przekaż nam 1%. Zrobimy, co trzeba. KRS 0000181348 www.siecobywatelska.pl/1-procent
#prawo #prawodoinformacji #niebojsiepytania #ciagniemywladzezajezyk #watchdogpolska #samorzady #radamiasta #radagminy #komprachcice #radny
https://www.wykop.pl/wpis/52723181/#comment-186938797
https://www.wykop.pl/wpis/52723181/#comment-186943241
https://www.wykop.pl/wpis/52723181/#comment-186946661
Nie chcesz być wołany/a? Odplusuj, prosimy, powyższe komentarze.
@syn_kolezanki_twojej_starej: Gratulacje! Po pracy i przed seansem, specjalnie dla Ciebie!
@login-jest-zajety: japa tam, haiku tworzę. ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
@Watchdog_Polska: ( ͡º ͜ʖ͡º)
wrzuciłem do google, żeby sprawdzić jak to się wymawia xD
Niestety nie.
Spotykaliśmy się jeszcze z takimi sytuacjami, które
Dlatego właśnie wypytaliśmy Krzysztofa Szopę jak rady odbywają się u niego w gminie. Może to będzie inspiracją dla innych rad albo mieszkańców, by mieli do dyspozycji przykłady, że da się inaczej.
Przy okazji, zdradzisz jak u Was wygląda udział mieszkańców - oglądanie transmisji,