Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
Siema miruny,

27 lvl here i za 2 tygodnie egzamin na prawko (trzecie podejście, czuję się mocno pewnie bo odkupiłem sporo godzin więc jestem dobrej myśli). Planuję jak najszybciej zakup autka, bo wiadomo, że bez sensu żeby umiejętności wywietrzały. W związku z tym, że mam tyle lat ile mam, jestem skłonny przeznaczyć na autko trochę więcej niż 2-3k tylko do zajechania. Wiadomo, że nówka z salonu to bez sens bo planuje nabierać doświadczenia jeżdżąc jak najwięcej po mieście #wroclaw. Myślałem o czymś w przedziale 15-20k. Niestety nie mam za bardzo rozeznania tutaj w temacie stąd moje pytanie do Was :) Z wymagań jakie mam to:

1. Głównie jazda po mieście powiedzmy 30-60 min dziennie
2. Raz na 2-4 tygodnie dłuższa traska 100-120km (jakieś wypady w górki, jezioro)
3. Tania eksploatacja (chciałbym skoncentrować się przede wszystkim na jeździe a nie na bieganiu po mechanikach)
4. Jestem bez żony, bachora i psa więc pojemność auta to najmniej istotny czynnik

Rozważałem jakąś używaną Honde Civic albo jakieś Renault Megane 3. Fajnie jakby ktoś z wiedzą to skontrował albo podpowiedział jakiś inny wariant :)

Z góry dzięki za wszelkie komentarze i sugestie.

#motoryzacja #samochody #pierwsze4kola #prawojazdy

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #607b1093919c6e000abfecb6
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: Precypitat
Wesprzyj projekt
  • 22
Aygo - serio :) pali tyle co nic, da radę w trasie. Zmieniasz olej i powinno służyć długo, na wartości bardzo nie straci.
Tym 30-60min we Wrocławiu to mnie rozwaliłeś, w szczycie to szybciej będzie na piechotę ;)
@AnonimoweMirkoWyznania Właśnie sprzedałem Rapida w tym budżecie, uważam że to niezłe auto na start. Nie poswirujesz, ale spokojnie zabierzesz znajomych na weekend, a nie ma lepszego wyboru cena/jakość niż Skoda. To są auta budżetowe, więc polecam ten kierunek.
@piwakk: eee,co? M32 jest tylko w części benzyniaków, zresztą nawet jak padnie to zrobienie jej to nie jest wielki problem. Multiair to rzadkość i też nie ma tragedii. Chciałbym, mieć tylko takie problemy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
To co powtarzam w każdym temacie: Fiat Bravo. Obojętnie z jakim silnikiem bo każdy świetny. Trochę zapomniany i niedoceniony ale nie znajdziesz o nim złej opinii.

@LibertyPrime: true. Sam mam, bo szukałem kompakta z największym bagażnikiem.
Wersja podstawowa, dołożyłem tempomat, radio z androidem, gniazdko USB QuickCharge i nic tylko lać i jeździć :)
@murmurlrl wszystko zależy czego od życia potrzebujesz, bo jeśli do chwalenia przed sąsiadami/znajomymi to ten model średni :) jeżdżę/jeździłem różnymi autami, robię ok +50k rocznie i im dłużej jeżdżę tym bardziej lubię małe auta. Panda/Aygo jest u mnie na plusie - części tanie jak barszcz. Ale może ja masochistą jestem ¯_(ツ)_/¯
@zybyzy: Yaris czy Aygo to fajne auta, ale do robienia krótkich odcinków po mieście. Trasa takim czymś to czysty masochizm. Wyprzedzenie czegokolwiek to walka o życie, komfortu podróży też brak