Wpis z mikrobloga

Pytanie laika. Chciałbym zabezpieczyć system i mieć https, uzyskać zdalny, bezpłatny dostęp i zintegrować asystenta Googla. Niestety nie mam zewnętrznego IP, więc DuckDNS odpada. Wiem, że zdalny dostęp można zrobić przez ZeroTier, a co z https i asystentem Googla?
#homeassistant
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Szym3kSzym3k: chyba zostaje Ci tylko platna NabuCasa albo wykupienie zewn. ip u dostawcy (zwykle ~10zl o ile w ogole posiada).
Z doswiadczenia to ten asysten google jest ch.ja wart do poki nie ma polskiego chyba ze lubisz/bedziesz z nim po angielsku gadac. Dla mnie mija sie to z celem (a zona niezbyt ang)., a nawet jak mam swoje rutyny to nie rozpoznaje nazw i trzeba je zapisywac jakas lamana polsko
  • Odpowiedz
@obieq: @Szym3kSzym3k: nabucasa 5$ czyli niecałe 20zł. za 10zł zewnętrzne ip (mam tą samą cenę) i w sumie tak, Google Assistanta się da zintegrować, jest to skomplikowane ale tutorial oficjalny jest świetny. Po za tym bawiąc się w zewn. ip musisz sam zadbać o bezpieczeństwo całego HA. Co do samego GA, no jedynie po angielsku i najlepiej same encje w HA robić też po ang żeby nie było
  • Odpowiedz
@obieq: @ozzi91: O NabuCasa wiem, tylko chciałem przycebulić, bo już trochę tych płatnych usług mam. Niby 20 zł nie dużo, ale dodajmy do tego Netflix, PrimeVideo, Spotify i nagle robi się już nie taka mała kwota. Rozmawiałem z dostawcą internetu. Jest opcja zewnetrznego IP. Jednorazowy koszt to ok. 30 zł, ale raczej odradza dla osoby nieogarniętej. Powiedział w sumie to samo co @ozzi91 ,że o bezpieczeństwo będę
  • Odpowiedz
B@obieq: po angielsku też jest ch*ja wart :) kupiłem jeden do kazdego pokoju i w sumie uzywam tylko do dzwieku dzwonka do drzwi - a i w tym sobie średnio radzi przez ten chime na początku odtwarzania. Kiedyś jeszcze używałem do podcastów z YouTube przed zaśnięciem, ale nawet to Google zje*al wprowadzając autoplay przy odtwarzaniu
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Szym3kSzym3k: ja wykupiłem vps za 2$, na routerze skonfigurowałem openvpn i zrobiłem przekierowanie na porty od kamer i HA, to chyba najlepszy sposób i tani
  • Odpowiedz