Wpis z mikrobloga

Zmieniłem niedawno łańcuch na nowy KMC X11, bo po około 3000 kilometrów wykazało mi wyciągnięcie na poziomie 0,75 (do jednego procenta to jeszcze daleko). Kaseta nie wygląda na jakąś zużytą, zwłaszcza przy tych które tu widziałem i były w porządku ( ͡° ͜ʖ ͡°) Generalnie na zębatkach, bodajże 19, 17 i 15 przy mocniejszym pedałowaniu czuć, że łańcuch zaczyna przeskakiwać (ale nie w sensie zmiany przełożenia). Występuje to tylko na tych trzech przełożeniach, z czego 19 tak jakby trochę się dopasowało, bo z czasem to przeskakiwanie ustało (choć nie do końca) i byłem nawet w stanie podjeżdżać w staniu, gdzie wcześniej przeskakiwało nawet przy kadencji ok. 90.
Może to być, tak że łańcuch po prostu musi się na tych zębatkach "dotrzeć" i z czasem to przejdzie?
#rower #rowery #szosa #gravel
  • 6
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@guru8: przy jakiejś małej różnicy łańcuch się może z czasem ułożyć, ale kosztem swojej trwałości, trudno powiedzieć jak duża to będzie różnica. Najlepiej wymienić te konkretne zęby jeśli reszta jest spoko, da się tę kasetę rozebrać i znaleźć zamienne koronki, albo... sprzedać nerkę i kupić całą nową kasetę ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Mirkujacy: A dajże mi spokój, dużo ludzi jeździ na jednym łańcuchu po kilka tysięcy kilometrów i wszystko gra, kaseta nie jest mocno zużyta. Plus skuwanie łańcucha też obniża jego trwałość ;)
@Treki: Nową kasetę mam, tylko chciałem ją dać do nowych kół ( ͡° ͜ʖ ͡°) A teraz jeszcze patrzyłem to jedenastorzędowa 11-32 od dwóch stówek się zaczyna xD I o ile są dostępne :D A
@guru8:
Ale 0.75% czy 0.075mm?
Bo niektóre przymiary mają w procentach a niektóre w milimetrach, przy czym 0.075mm to ok 0.6%.
Zasadniczo 0.75% to za dużo - przyjmuje się że przy takiej wartości wymienia się łańcuch SS.
Łańcuchy 8,9 biegowe przy 0.6% a łańcuchy 11s nawet przy 0.5%
@guru8: ja mam na przymiarze mam 0.075 i 0.1 ale milimetrów. I tutaj zmiana na nowy przy wyciągnięciu 0.075 działała bez problemów. Przy 0.1 już po drugiej zmianie potrafiło skakać. Ale jak się później dowiedziałem jest to 0.8%.
Myślę że
- po pierwsze jest właśnie spore zamieszanie z jednostkami - ludzie operują cyframi ale nie bardzo wiedzą o co tak naprawdę chodzi.
- po drugie właśnie same przymiary są po prostu