Wpis z mikrobloga

Skończyłem grę Ratchet & Clank, która była rozdawana jakiś czas temu za darmo.

Jest to chyba najlepsza gra przygodowo-platformowa w jaką grałem. Podobała mi się zdecydowanie bardziej niż Spyro czy Crash (nie grałem w najnowszą odsłonę).
Różnorodne światy od kolorowych po te bardziej mroczne, ponure.

O ile na początku nie miałem jakiejś większej frajdy z grania to po godzinie, kiedy miałem dostępnych więcej mechanik jak i broni to gra wciągała. Wiadomo że fabuła to nie będą żadne wysokie loty ale właśnie frajda z grania jest tutaj kluczowa.
Co do mechanik, fajnie że jest ich taka różnorodność, szkoda natomiast że są do wykorzystania tylko w kilku miejscach jak np. magnetyczny buty czy ślizganie po szynie. Chociaż jetpacka można używać więcej na jednej z map.
Broni jest całe zatrzęsienie i każda działa inaczej, nie są to tylko różnice wizualne.
Do tego różnorodność wrogów, jedynie szkoda że było tak mało bossów na koniec niektórych poziomów. Jeszcze kilku chętnie bym pokonał.
W całej grze natomiast mało jest tytułowego Clanka. Wiem że niby pomaga przy "lataniu" itp. natomiast mało jest jego poziomów, gdzie sterujemy tylko nim.
Jak dla mnie mogłoby być troszkę więcej znajdziek na mapach.

Graficznie świetnie, tak samo jeśli chodzi o warstwę dźwiękową.
Chciałem przejść ten tytuł wcześniej, natomiast warto było moment poczekać aby twórcy udostępnili patch, pozwalający grać w 60 klatkach na PS5. Nie wyobrażam sobie tej gry w 30 klatkach.

Łatwa i przyjemna platyna również jest plusem tej gry :)

#ps5 #ps4 #ratchet #gry
SpiderFYM - Skończyłem grę Ratchet & Clank, która była rozdawana jakiś czas temu za d...

źródło: comment_1618044362IVC7DwRVMGqiUXGWZ1O6Y6.jpg

Pobierz
  • 19
  • Odpowiedz
@SpiderFYM: ja pamietam ze ogralem to jak dodawali do plusa kilka lat temu i żałuje że nie moge ograc tego jeszcze raz pierwszy raz ( ͡° ͜ʖ ͡°) ale pobrane, wiec chyba sobie odświeżę. I akurat mi poziomy z Clankiem sie mniej podobały - bo nie było strzelania ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
czemu? mnie się zajebiście podoba

@Zielony_Ogr: mechanika świetna, moce fajne. Zawiodła mnie fabuła.

gra jest super, ale dostawałem #!$%@? jak musiałem przechodzić ją po raz trzeci, bo nie wpadło osiągniecie z kulą do tańca

@wiecznylowcaumyslow: udało mi się wbić przy przejściu tryby wyzwań, czyli za 2 razem

czy control i Ratchet wykorzystują w jakimś stopniu wibracje i trigery?

@misiekmr: Control tak, Ratchet nie.

sprawdź sobie jak & Daxter

@
  • Odpowiedz
w to wierze, Crash ogólnie jest ciężką grą. O ile przejście nie sprawie wielkich problemów to już platyna jest olbrzymim wyzwaniem. W remstasterze 1-3 nie wbijałem platyn bo by mnie cholera wzięła.

@SpiderFYM: Jak jeszcze dałem radę wbić w 1 platyne to w 4 byłoby to strasznie ciężkie. Jest po prostu od groma tych plansz i na każdej nie dość, że trzeba wbić time trial to jeszcze reverted. Do tego dochodzi
  • Odpowiedz