Wpis z mikrobloga

Dokładnie dziś mijają 2 lata od premiery "Deutschland" - pierwszego klipu promującego długo wyczekiwany, siódmy album #rammstein .

Kilka ciekawostek:
- dwa dni przed premierą teledysku w sieci pojawił się krótki zwiastun z Flake, Tillem, Paulem i Ollim w obozowych pasiakach i na szubienicy, co wywołało ogromne kontrowersje w mediach na całym świecie;
- reżyserem klipu został debiutujący w świecie R+, a związany wcześniej ze sceną hip-hopową pan Specter Berlin. Jak wyjawił przy okazji premiery na swoim story na Instagramie - to jego pomysłem było obsadzenie Ruby Commey w roli Germanii;
- fabuła wideo to ukazanie historii Niemiec w różnych jej okresach, które na końcu się ze sobą ścierają (np. bitwa rycerzy na tle płonącego sterowca lub naziści niszczący samochody).
- pojawiają się tu też "smaczki" nawiązujące do innych utworów Rammstein (np. "Sonne", "Mein Teil", czy "Feuer Frei!");
- w segmencie z drugiej wojny światowej wystąpiły polskie grupy rekonstrukcyjne Pomerania 1945, Die Freiwilligen i GRH Bellum;
- teledysk został przyjęty bardzo dobrze przez fanów. Zaś w Polsce publicyści zarówno po lewej jak i prawej stronie dyskursu politycznego chwalili odwagę w przedstawianiu niełatwej historii własnego kraju;
- na początku teledysku słyszymy fragment "The Beast" autorstwa Jóhanna Jóhannssona z filmu "Sicario", zaś podczas napisów końcowych klawiszową wersję "Sonne" z albumu "Klavier";
- na dzień dzisiejszy teledysk ma niemal 166 milionów wyświetleń w YouTube. To bodajże 4 miejsce - przed nim są: Du Hast, Ich Will i Sonne. Jak widać kontrowersja wliczona w koszta promocji działa, po po premierze Rammstein "trendował" nawet na Twitterze ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#muzyka
Cohonez - Dokładnie dziś mijają 2 lata od premiery "Deutschland" - pierwszego klipu p...
  • 2
@Adamerio: dziękuję bardzo - sam też o tym zapomniałem :D

Inna sprawa, że jak człowiek zda sobie sprawę z tego, co to oni nie mieli w planach, to się pogubić można. Prawilnie przypominam, że w styczniu 2019 na profilu R+ pojawiły się zdjęcia z planu jak się okazało "Zeig Dich". No i ten teledysk - że posłużę się żartem nawiązującym do tytułu - się nie pokazuje...

Miałem jeszcze gdzieś skitrane info,