Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
Witam. Zakupiłem sobie gamingowego laptopa i naszło mnie prawdopodobnie głupie pytanie, na które jednak chciałbym znać odpowiedź. Czy grając na nim w bardzo wymagające gry przy których wiatraki pracują na pełnych obrotach oraz temperatury sięgają 80° na procesorze oraz 70° na karcie graficznej mogę uszkodzić laptopa lub znacząco skrócić czas jego żywotności?

#laptopy #gaming #komputery #gry #informatyka #pcmasterrace
  • 8
Nowoczesne ryzeny i intele mają maksymalną temperaturę obsługiwaną na IHSie w okolicach 100 stopni C (niektóre mniej, niektóre więcej, zależy od modelu), więc innymi słowy producent zakłada bezawaryjne działanie takiej jednostki do tej temperatury.
@Matias_Moa_Viecki: No na bank dostaniesz BSODa jak osiągniesz takie temperatury :) Ale spoko, to się nie zdarza przy poprawnie działającym sprzęcie, a tak jak kolega wyzej napisał - w gamingowych laptopach te temperatury sięgają te 70-90 stopni przy prostych czynnościach.
@Matias_Moa_Viecki: Z tą klawiaturą to akurat może być normalne dla konkretnego modelu, dlatego przy wyborze laptopa istotny jest czasem research gdzie się on nagrzewa a gdzie nie. Ciężko mi powiedzieć jak to wygląda u Ciebie.
Podstawka chłodząca może pomóc jak najbardziej, jeśli masz wlot powietrza od dołu. Nie musi być żadna fikuśna z RGB czy dodatkowymi wiatrakami, wystarczy by podniosła tył laptopa o te 5+ cm.