Wpis z mikrobloga

W nawiązaniu do tego wpisu na temat kartonowych opakowań #lego

Dostałem odpowiedź na mojego maila i obiecałem się nią z Wami podzielić:

Drogi Panie damw,

Dziękujemy za kontakt.

Bardzo nam miło, że nie tylko lubi Pan budować z klocków LEGO® - a widzę, że ma Pan całkiem sporą kolekcję, a chce się Pan również dowiedzieć czegoś 'od podszewki' ;)

Z biegiem lat nasze pudełka zostały ‘odchudzone’, zarówno pod względem rozmiaru, jak i grubości, aby zmniejszyć nasz wpływ na środowisko. Oczywiście dbamy o to, żeby było wystarczająco miejsca na części w pudełkach – ma to na celu zapewnienie, że części nadal dotrą w nieskazitelnym stanie zgodnie z naszymi standardami jakości.

W przypadku mniejszych pudełek, otwieranie wciskane mogłoby nie być najwygodniejsze, ponieważ przestrzeń na poruszanie się części jest często nieco mniejsza. Jednak w przypadku większych części jet to bardzo wygodne.

Dlatego w przypadku mniejszych pudełek nadal używamy taśmy zabezpieczającej, dzięki czemu pudełko można otwierać na zewnątrz, a w przypadku większych pudełek można je otwierać do wewnątrz.

Jeżeli przytrafiły się Panu dwa identyczne zestawy, jednak z innym rodzajem otwierania, najprawdopodobniej pochodzą z różnych partii - jeden sprzed zmian, i drugi nowy.

Mam nadzieję, że te informacje okażą się pomocne.

Pozdrawiam serdecznie, miłego dnia!

#ciekawostki
damw - W nawiązaniu do tego wpisu na temat kartonowych opakowań #lego

Dostałem odp...

źródło: comment_1616778344xcAZua7ABpcFuMLkmx27TN.jpg

Pobierz
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@damw: wg mnie to chyba sami nie do końca wiedzą co mówią, bo jest mnóstwo nowych małych zestawów i wszędzie jest tam "wciskanie".
  • Odpowiedz
@damw:

aby zmniejszyć nasz wpływ na środowisko.

Dbamy o środowisko ale produkujemy kartony które, przy otwieraniu wciskaniem do środka jego części, rwą się dalej i nie można ich później wykorzystać do czegoś innego (wysyłka paczki, składowanie czegoś).
  • Odpowiedz
@fizzly: @Bodzias1844: chłopaki, nie biczujcie mnie. Ja jestem tylko posłańcem xD

bo jest mnóstwo nowych małych zestawów i wszędzie jest tam "wciskanie".

@fizzly: wydaje mi się, że tutaj główną rolę gra w takim razie ilość powietrza w środku opakowania. Wydaje mi się, że Lego produkuje kilka-kilkanaście rodzajów pudełek (widać to wyraźnie jak się ma większą kolekcję. Przy stawianiu ich koło siebie, pudła są identycznej wielkości) i po prostu patrzą potem w jakie pudełko się zmieszczą klocki z danego zestawu. Jeśli jest bardzo wypełnione to wybierają pewnie większe, w którym będzie więcej miejsca, i będzie mogło być wciskane, jeśli za mało, to plomby. Podejrzewam, że niektóre najmniejsze zestawy są za duże na polibagi, a za małe na najmniejsze pudełka - więc pakują we wciskane pudełka bo i tak w środku dużo powietrza będzie, to wciskając nic nie zniszczysz.
A ta cała minimalizacja podyktowana jest oszczędnościami - mniej materiałów na karton, mniejsze koszty transportu i przechowywania (o tym akurat już dawno czytałem, i minimalizacja pudełek
  • Odpowiedz
aby zmniejszyć nasz wpływ na środowisko

@damw: Raczej aby zmniejszyć koszty produkcji xD A wiem, że ta duńska korporacja ma ciśnienie w tym kierunku, mam udział w produkcji pewnego rodzaju opakowań do klocków i motyw zmniejszenia ceny pojawia się cyklicznie.
  • Odpowiedz
@mroznykasztan: ale ja sobie doskonale zdaję z tego sprawę, dlatego napisałem w powyższym komentarzu:

A ta cała minimalizacja podyktowana jest oszczędnościami - mniej materiałów na karton, mniejsze koszty transportu i przechowywania (o tym akurat już dawno czytałem, i minimalizacja pudełek zaczęła się bardzo dawno temu).

Zresztą na virtual tour po Lego House ten historyk też o tym wspominał, że od jakiegoś czasu starają się zmniejszyć koszty produkcji, transportu i przechowywania.
  • Odpowiedz
@damw: Miałem okazje pracować w fabryce która robi pudełka min. Dla lego. W dużej mierze chodzi raczej o koszty niż środowisko i inne bzdury. Proces technologiczny jest zupełnie inny dla Tych dwóch rodzajów opakowań.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@damw: to ciekawostka, mam co prawda tylko 3 sztuki z serii Speed Champions, ale wszystkie są wciskane. Strasznie w---------e, który sposób jest niby "nowszy"?
  • Odpowiedz
@radziuxd: nie mam zielonego pojęcia xD
Jeśli chcesz, to jutro mogę wygrzebać te 2 zestawy ze zdjęcia i sprawdzić numery serii. Strzelałbym, że idąc za oszczędnościami, lego redukuje wielkość pudełek i ilość powietrza w środku. Więc idąc za tym co mi ta babeczka napisała, w pudełku jest coraz ciaśniej i większe ryzyko uszkodzenia klocków (podrapania) przy wciskanym pudełku -> więc naturalną tendencją powinny być te plomby/taśmy (nie znam cen, ale
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@damw: pewnie tak, a jeszcze perforację trzeba nacinać (która i tak jest c-----a, bo pudełko i tak się zagniata xD). To ja jestem za opcją z taśmą. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz