Aktywne Wpisy

SynMichaua +586
Chyba ich suty drą... To ja się ubezpieczam, kupiłem dom wcześniej sprawdzając mapy powodziowe i wszystkie inne możliwe.
A ci chcą odbudować każdemu dom w stanie nowym za 100% nasze pieniądze i do tego jeszcze 24k na drobne zakupy.
Już 100k od Tuska wydaje mi się za dużo, a nawet jeśli to powinno być ograniczone do wysokości faktur albo i zarobków.
Jak dobrze, że oni już nie rządzą! Gardzę!
#powodz
A ci chcą odbudować każdemu dom w stanie nowym za 100% nasze pieniądze i do tego jeszcze 24k na drobne zakupy.
Już 100k od Tuska wydaje mi się za dużo, a nawet jeśli to powinno być ograniczone do wysokości faktur albo i zarobków.
Jak dobrze, że oni już nie rządzą! Gardzę!
#powodz
źródło: IMG_9948
Pobierz
SzczotkaMiedziana +663
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

Dostałem odpowiedź na mojego maila i obiecałem się nią z Wami podzielić:
#ciekawostki
źródło: comment_1616778344xcAZua7ABpcFuMLkmx27TN.jpg
PobierzDbamy o środowisko ale produkujemy kartony które, przy otwieraniu wciskaniem do środka jego części, rwą się dalej i nie można ich później wykorzystać do czegoś innego (wysyłka paczki, składowanie czegoś).
@fizzly: wydaje mi się, że tutaj główną rolę gra w takim razie ilość powietrza w środku opakowania. Wydaje mi się, że Lego produkuje kilka-kilkanaście rodzajów pudełek (widać to wyraźnie jak się ma większą kolekcję. Przy stawianiu ich koło siebie, pudła są identycznej wielkości) i po prostu patrzą potem w jakie pudełko się zmieszczą klocki z danego zestawu. Jeśli jest bardzo wypełnione to wybierają pewnie większe, w którym będzie więcej miejsca, i będzie mogło być wciskane, jeśli za mało, to plomby. Podejrzewam, że niektóre najmniejsze zestawy są za duże na polibagi, a za małe na najmniejsze pudełka - więc pakują we wciskane pudełka bo i tak w środku dużo powietrza będzie, to wciskając nic nie zniszczysz.
A ta cała minimalizacja podyktowana jest oszczędnościami - mniej materiałów na karton, mniejsze koszty transportu i przechowywania (o tym akurat już dawno czytałem, i minimalizacja pudełek
@damw: Raczej aby zmniejszyć koszty produkcji xD A wiem, że ta duńska korporacja ma ciśnienie w tym kierunku, mam udział w produkcji pewnego rodzaju opakowań do klocków i motyw zmniejszenia ceny pojawia się cyklicznie.
Zresztą na virtual tour po Lego House ten historyk też o tym wspominał, że od jakiegoś czasu starają się zmniejszyć koszty produkcji, transportu i przechowywania.
@CapaldiTheDoctor: no tak mi się wydawało, że to p--------o o środowisku itd to bzdury dla naiwnych, i tylko o koszty chodzi ;)
źródło: comment_1616793311V67C0HwVkRw273PjzFs3XH.jpg
PobierzJeśli chcesz, to jutro mogę wygrzebać te 2 zestawy ze zdjęcia i sprawdzić numery serii. Strzelałbym, że idąc za oszczędnościami, lego redukuje wielkość pudełek i ilość powietrza w środku. Więc idąc za tym co mi ta babeczka napisała, w pudełku jest coraz ciaśniej i większe ryzyko uszkodzenia klocków (podrapania) przy wciskanym pudełku -> więc naturalną tendencją powinny być te plomby/taśmy (nie znam cen, ale