Aktywne Wpisy
Xefirex +189
Afera że strzałami ostrzegawczymi całkiem nieźle pokazuje jak zepsuta jest debata publiczna. Nie mamy właściwie żadnych szczegółowych informacji, strzał ostrzegawczy mógł być oddany w całkowicie naganny sposób, w całkowicie złym czasie, no powodów działań prokuratury mogło być mnóstwo. Jak mawiają kasy samoobsługowe w biedrze: potrzebne informacje.
Tymczasem strony sporu politycznego już zajęły stanowiska bojowe. Że to zabieg PiSu przed wyborami, że tygrys do dymisji (xd), że państwo nie działa. Podciąga się do
Tymczasem strony sporu politycznego już zajęły stanowiska bojowe. Że to zabieg PiSu przed wyborami, że tygrys do dymisji (xd), że państwo nie działa. Podciąga się do
Komentarz usunięty przez autora
Inżynier serwisu po kilku latach, kiedy poznasz sprzęt, będzie dla Ciebie nudą.
Właśnie dlatego chcę opanować obrabiarki, a następnie dalej się rozwijać w kierunku plc/robotów przemysłowych
@Andr3v: O taką odpowiedź mi chodziło, jak już usterki będę znał na pamięć, a jeździć mi się nie będzie chciało to planuję przejście do działu utrzymania ruchu, gdzie moja wiedza z cnc się przyda, a będę mógł się dalej rozwijać jeżeli chodzi o
Jeśli chcesz iść w tym kierunku to faktycznie 2-3 lata pracy jako serwisant lub w DUR nie jest złym pomysłem. W tym czasie też cały czas wysyłaj cv do firm integratorskich. Może któraś akurat będzie potrzebowała młodego do przyuczenia.
Automatyk - integrator to ciekawa robota, dająca masę satysfakcji. Ale miej z tyłu głowy, że jako wybitny automatyk/robotyk nie zarobisz
Edit szczególnie,
Poszukaj w necie, są takie firmy które się specjalizują w robotyzacji procesów obróbczych.
Sam w takiej firmie stawiałem pierwsze kroki.
@FAQGAG: Na utrzymaniu ruchu się nie programuje sterowników PLC, tylko utrzymuje ruch. Co najwyżej zaglądasz do kodu programu żeby lepiej wiedzieć jak maszyna działa, jeśli w ogóle masz kody źródłowe.
Pomijam polskie Januszexy, gdzie na własną rękę każe się pomysłowym Dobromirom programować i projektować - efekty
Kursy plc są głównie pod sterowniki plc obsługujące linie produkcyjne. Nie mówię, że ta wiedza nie przyda się przy serwisowaniu, ale jako serwisant nie będzie pisał nowych lini drabinek na maszynę. Raczej sprawdzał sygnał w drabinkach i wyjście. Ingerencję w drabinki serwisy zwykle przesyłają do producenta maszyny. Jak chcesz iść w PLC to to trochę inny kierunek - setter przy przezbrojeniach lini, automatyk utrzymania ruchu, automatyk nowych lini
Jaki serwisant CNC
@FAQGAG:
Trzeba jeszcze ogarniać elektrykę: wiedzieć co jest co w szafie i na schemacie.
Ale robotę w firmie integratorskiej raczej łatwo dostać, tam jest zawsze duży przemiał bo ludzie nie wytrzymują życia na walizkach lub uciekają do IT po lepszą kasę.