Mirki mam problem z diodami ws2812b, podpinam pod wemosa D1 mini. Wszystko mam skonfigurowane, nr pinu, ilość diod, jakie diody. Wszystko sterowane z serwera po wifi. Jak zaczynałem z tymi diodami to jeden pasek dostałem do sprawdzenia od znajomego. Podziałały chwilę i potem lipa, kupiłem swój i zadziałał od strzała. Teraz wróciłem do projektu i lipa. Sterowanie nie działa. Po podjęciu zasilania zapalają się losowe diody i to nie jest regułą. Odcinałem pierwszą z paska deklarowałem odpowiednią ilość, ale nic to nie daje. Mam 1m 60 diod podpinam pod pinu 5v GND i D3, całość pod zasilacz. Próbowałem z rezystorem, kondensatorami, nic to nie zmienia. Na początku nie używałem rezystora na pinie data i może cześć diod poszła w piździec. Tylko że rezystor zalecają przy dłuższych paskach. Czy to tak łatwo uwalić? Doradźcie coś #elektronikadiy #led #esp8266 #arduino
@azamat: Pokaż jakieś zdjęcia jak to dokładnie podłączasz, skąd bierzesz 5V dla diod, skąd i jak zasilacz ESP, ile jest tych diod i jakiej wydajności prądowej masz zasilacz.
@wypokowy_expert: @dktr: @ApacerPL: zasilanie z zasilacza idzie do paska i do wemosa równocześnie. Czyli pin 5v wemosa i + z paska są połączone, masy również czyli gnd wemosa i gnd paska. Przedtem to działało, ale widocznie chipy w tych diodach koniecznie muszą być zabezpieczone rezystorem 330ohm, żeby ich nie uwalić szpilkami które mogą powstawać na tym pinie data.
@Felonious_Gru: dzięki za odpowiedź, wemos na logice 3,3V. Też wyszukałam te informacje właśnie i będę sprawdzał na Arduino tam jest linia danych na 5V, więc przetestuje pasek i jak coś to spróbuję zrobić według poradnika na hackday. O rezystorze piszą np w neopixel uberguaid, szpilki pojawiają się przy podpięciu zasilania. Jeszcze raz dzięki za chęć pomocy.
@Felonious_Gru: Na arduino pierwszy przykład z biblioteki neopixel działa tak jak należy. Pasek jest sprawny. Dziwi mnie tylko to że na początku na wemosie to działało od strzała, mimo logiki 3,3V. Będę kombinoweał z tym cheatem z hackday.
że na początku na wemosie to działało od strzała, mimo logiki 3,3V
@azamat: po prostu to jest poza specyfikacją i może działać albo nie. może było cieplejbw pokoju, moze zasilacz dawal4. 8V i bylo bliżej progu, moze podlaczales pod inną diodę ktorej krzem mial w innym miejscu próg zadzialania... moze być wszystko
@Felonious_Gru: No po ludzku to spróbowałem tą metodą z linka z hackday, zawsze się dodatkowo człowiek czegoś nauczy, żadna z dostępnych moich diod zenera nie dała rady uruchomić taśmy. Oczywiście zamówiłem ten konwerter żeby było bez niespodzianek później.
Jeśli termos ma linię 3.3v to potrzebujesz konweetera poziomów logicznych. możesz taki zrobić z ws2812 ( ͡° ͜ʖ ͡°)
https://hackaday.com/2017/01/20/cheating-at-5v-ws2812-control-to-use-a-3-3v-data-line/
@azamat: XD
skąd te szpilki by miały być? rezystor jeśli cokolwiek zrobi to pogorszy sprawę.
@azamat: po prostu to jest poza specyfikacją i może działać albo nie.
może było cieplejbw pokoju, moze zasilacz dawal4. 8V i bylo bliżej progu, moze podlaczales pod inną diodę ktorej krzem mial w innym miejscu próg zadzialania... moze być wszystko
@azamat: po ludzku to powinieneś wziąć konwerter poziomów logicznych, ale to koszty jednak ( ͡° ͜ʖ ͡°)
https://allegro.pl/oferta/konwerter-poziomow-logicznych-3-3-5v-arduino-5489605621
nie pomyliłeś di z do na diodzie?