Wpis z mikrobloga

Z cyklu ''Historie wielkich wynalazków''

Wydawnictwo MOPR

Christophe de Sanglier i Vojte Rozpuchnescu byli zwykłymi imigrantami z Europy. Na ulicach Nowego Jorku w latach trzydziestych XX wieku wielu im podobnych szukało szczęścia. Owa dwójka postanowiła znaleźć je na styku branży technicznej i gastronomicznej. Połączyli swoje pasje by stworzyć rozpuszczalnik z cukrem. Unikatowy produkt łączący użyteczność i walory smakowe. Relacje dwóch pionierów bywały często burzliwe, Rozpuchnescu poświęcał wiele czasu na testy w stanowych lasach, co negatywnie wpływało na ich wspólne życie. Vojte często groził Christophowi wyprowadzką z ich czynszowego mieszkania, co często skutkowało strumieniami łez i kału po obu stronach. Charakter ich znajomości do dzisiaj pozostaje w sferze domysłów.
Pomimo wielu trudności w 1937 roku udało im się sfinalizować projekt. W mieście Hoerosc w stanie Podlana otworzyli pierwszą fabrykę NITRO QUANTUM. Aż do lat dziewięćdziesiątych ich produkt można było znaleźć w każdym amerykańskim domu. Pojawiło się wiele wariantów smakowych; najpopularniejsze z nich, takie jak twarożek czy kwaśne mleko do dzisiaj z rozrzewnieniem są wspominane przez niejednego łakomczucha. Dopiero badania naukowe na początku XXI wieku i odkrycie długofalowego wpływu NITRO QUANTUM na ludzkie kolana zakończyły dla jego piękną kartę w historii wynalazców.
#kononowicz #patostreamy
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach