Wpis z mikrobloga

#scada #automatyka #elektrotechnika

Miał ktoś doświadczenie z oprogramowaniem SCADowskim ZENON? Jak oceniacie jego intuicyjność i sprawność działania?
Ewentualnie jakie programy do projektowania SCADA polecacie z uwagi na "prostotę" i intuicyjność.
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@magawek mogę polecić InTouch wonderware do duzych/średnich tematów, ale nie jest to rozwiązanie budżetowe, za to dostajesz masę dokumentacji, duże wsparcie w PL (Astor), w internecie na różnych forach głównie zagranicznych też niektóre tematy są poruszane

Ostatnio głośno zaczęło się robić o webhmi , osobiście nigdy na tym nie pracowałem, ale mam ochotę pobawić się tym przy okazji mniejszej aplikacji. Wydaje mi się fajną alternatywą dla tradycyjnego HMI, ale nie wiem
  • Odpowiedz
Ewentualnie jakie programy do projektowania SCADA polecacie z uwagi na "prostotę" i intuicyjność.

@magawek: Do małych i średnich systemów o niedużych wymaganiach polecam WebHMI, trudno o coś bardziej intuicyjnego.

Osobiście korzystałem też z Indusoft Web Studio. Też dość intuicyjne, chociaż trzeba chwilę poświęcić na wgryzienie się w ich filozofię tworzenia
  • Odpowiedz
@automatykwformie: @tank_driver: @Wegrzynski:

W skrócie robię teraz mgr z elektrotechniki i obrałem sobie wlaśnie temat systemu nadzorczego sieci dystrybucyjnej w której system nadzorczy reguluje napięcia w ciagu doby, do tego zmienia zasilania w przypadku pojawienia sie zwarcia w jednym z zasilań oraz utrzymuje napięcia na produkcjach z farm. To sa wszytkie rzeczy ktore musi wykonaywac program w SCADZIE oczywiscie z grubsza. Dlatego też szukam czegoś intuijcyjnego.
  • Odpowiedz
@magawek: W przypadku WebHMI uczelnia (albo Ty) musiałaby je kupić, bo demonstracyjna maszyna wirtualna ma ograniczenie do 10 zmiennych zewnętrznych (no chyba że będziesz sobie symulował wszystko na rejestrach wewnętrznych) i do 5 pulpitów.

Do takiego zastosowania sugerowałbym jednak Zenona albo Indusoft Web Studio - obydwie mają masę tutoriali.
  • Odpowiedz
@magawek: Robię właśnie na Zenonie spory projekt (pełna Scada), a właściwie to już go kończę. Oprogramowanie jest samo w sobie dość intuicyjne, aczkolwiek zdarzają się rzeczy, które ogromnie irytują (np. tworzenie funkcji do wszystkiego). Copa-data ma też dość dobry support i dba o klientów więc w razie czego pomogą. Ogólnie to oprogramowanie mogę polecić. Jednak jeżeli zaczynasz ze Scadą, to może od WinCC?? Jeżeli będziesz obracał się w środowisku Siemens
  • Odpowiedz