Wpis z mikrobloga

W ostatniej deklaracji PIT wpisałem ulgę za Internet - koło 600 zł. Wcześniej z tego nie korzystałem. Dostałem na razie zwrot nadpłaty, ale nie dostałem zwrotu z ulgi z neta. To się jakoś później dostaje osobnym przelewem czy jak?
A.. i nie wysyłałem żadnego dowodu opłaconych faktur za Internet.

#podatki #prawo
  • 17
  • Odpowiedz
omg nie.... okazuje się, że trzeba złożyć PIT-0 bez tego nie dostane tego zwrotu. Problem w tym, że składając zeznanie online na epit nie ma tego formularza PIT-0. Ekstra.
  • Odpowiedz
@cymes1990: oczywiscie ze jest formularz, musisz go tylko zaznaczyc na glownym formularzu zeby sie pojawil / wybrac w opcjach rozliczenia jesli robisz to przez stronke rzadowa. PS. pro tip -> mozesz wyslac korekte, nawet jak juz raz zlozyles/dostales zwrot, wtedy zwroca Ci drugim przelewem roznice pomiedzy tym co dostales a tym co sie nalezy.
  • Odpowiedz
@cymes1990: Nie czaję, jak nie ma? Właśnie się zalogowałem na epit, nie składałem jeszcze w tym roku zeznania. Mam 0 do dopłaty (zaliczki=podatek). Dodałem ulgę na internet, 600 zł. Wróciłem do zeznania, wziąłem podgląd pita - PIT/O pojawił się automatycznie na końcu zeznania a kwota zwrotu przeliczyła się zamiast 0 to 102 zł. Założę się - o ile prawidłowo dodałeś ulgę na internet, to u Ciebie też tak jest, miałeś
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@cymes1990: @tihuana: @vertical: @buonaparte: Podepnę się pod ten wątek.
Również mam ten sam problem.
Dodałem ulgę na Internet oraz odliczyłem część składek na ubezpieczenie zdrowotne, a mimo to nie zostały wzięte pod uwagę.

Rozumiem, że ulgę za Internet mogę skorygować poprzez wypełnienie PIT/0, a co z odliczeniem części składek na ubezpieczenie zdrowotne?
  • Odpowiedz
@danio_96 To nie jest PIT/0 tylko PIT/O :) Nie składalem nigdy korekty zeznania ale jestem niemal pewny, że nie możesz złożyć samego PIT/O tylko całe zeznanie PIT 37, w którym zaznaczasz korekta. Zapewne w ten sposób urząd anuluje Ci poprzednie i weźmie pod uwagę korektę. Składając korektę zwróć uwagę przed wysłaniem czy na pewno wszystkie odliczenia są uwzględnione podglądając wypełnione zeznanie. Jak to możliwe że dodałeś ulgi, kwota nadpłaty się zwiększyła,
  • Odpowiedz
@vertical:

1. W momencie wypełniania PITu miałem już informację, że kwota nadpłaty to X. Jak wypełniałem PIT to zaznaczyłem ulgę na kwotę Y (koło 600 zł). Po pewnym czasie dostałem tylko kwotę X.
Jak zrobiłem sobie wydruk PITu, który już wysłałem to pojawiła się w tabeli E - odliczenia od dochodu - odliczenia wykazane w części B załącznika PIT/O, więc przypuszczam, że automatycznie się dodał ten PIT/O tylko jak wpisałem kwotę w uldze za Internet.

2. W polu 108 jest wpisana kwota
  • Odpowiedz
@cymes1990 Czyli co, w wydrukowanym złożonym picie jest ta kwota w polu 108 i jest na końcu zapewne PIT/O? Zobacz czy jest, powinien być. A jaka kwota jest w polu 124 NADPŁATA? Kwota X czy kwota wyższa, X+102 zł? Jeżeli jest tam kwota X+102 a dostałeś X to jest dla mnie dziwne bo zawsze oddają jednorazowo kwotę z pola 124. Jeżeli jest tam kwota X nie zwiększona to również dziwne bo
  • Odpowiedz
@cymes1990 @danio_96 Chwilę pogooglowalem i zobaczcie to. Wygląda na to że to może być błąd systemu, zeznanie mogło pójść do urzędu z kwotą nadpłaty niższą XD W takim razie może skontaktujcie się z urzędem tylko najpierw zweryfikujcie czy kwota nadpłaty w złożonym wydrukowanym zeznaniu jest wyższa niż kwota którą dostaliście czy może taka sama jak kwota którą dostaliście (a powinna być wyższa).

https://m.trojmiasto.pl/forum/Zwrot-podatku-w-ratach-t669238,1,160.html
  • Odpowiedz
@vertical: W polu 124 mam kwotę X, czyli nadpłata, którą już wiedziałem, że dostanę. W polu 108 mam 600 zł za Internet. Dostałem tylko kwotę X z pola 124. Czyli za Internet nie dostałem nic ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@cymes1990: Czy złożony pit ma 4 strony (sam PIT-37) czy 6 stron (PIT-37 + 2 strony PIT/O)? Prawidłowy z ulgą powinien mieć 6 stron, bez ulg 4. Jeżeli ma 4 strony to wygląda na błąd systemu o którym napisałem wyżej, ale nawet jak ma 6 stron a kwota się nie zgadza to może być również błąd systemu. Skontaktuj się z US w takim razie.
  • Odpowiedz
@cymes1990: Spoko. Jak coś to złożony PIT-37 razem z pitem/o również ma wypisane strony 1/4, 2/4, 3/4 i 4/4 ale ma jeszcze piątą i szóstą stronę którymi są właśnie PIT/O. Czyli podsumowując - pdf ma 6 stron ale pierwsze 4 są oznaczone od 1 do 4/4, piąta i szósta to PIT/O. U Ciebie tak jest czy wszystkich stron w pdf jest 4?
  • Odpowiedz