Wpis z mikrobloga

Może ktoś mi łopatologicznie wyjaśnić ile nawozu sypać do chilli w doniczkach? Na opakowaniu mam dawkowanie na hektar czy m2, ale jak mam doniczkę 1l to po przeliczeniu wychodzi mi dwa 3-5 granulek azofoski na doniczkę i zastanawiam się, czy dobrze to zrozumiałem.
#ogrodnictwo
#chili
  • 44
  • Odpowiedz
@gos4k: Żaden z Kristalonów nie ma wapnia w składzie, w ogóle niewiele nawozów go ma. Najczęściej spotykamy w formie dolistnych oprysków. Na grupach na FB na wszystko Cal-Mag, podczas gdy ja zaczynam zasilać wapniem dopiero na docelowym miejscu w folii, początkiem czerwca, kiedy zaczynają zawiązywać owoce – nigdy nie miałem problemów z pokręconymi liśćmi czy suchą zgnilizną. U mnie wapń jako PROPIONIAN WAPNIA – według przepisu POMODORO z Oazy –
  • Odpowiedz
@bocian_wr @bartosz-domagalik Pomarańczowy w momencie kiedy będzie już sporo zawiązanych owoców.

EDIT: doczytałem, że z zielonego przechodzisz na pomarańczowy, więc trochę szybciej niż przy sporej liczbie zawiązanych owoców ;) U mnie jest jeszcze po drodze czerwony. Zasilanie dużymi dawkami azotu, czyli zielonym, spowoduje, że krzak nie będzie chciał owocować.
  • Odpowiedz
@HansLanda88: Pierwsza wapń lub mangan. Druga ledwo żyje i nie zdziwiłbym się gdybyś powiedział, że to bazylia, nie papryka ;) Tak czy inaczej, mocno zaburzone wchłanianie, a czym? Możliwości jest niestety sporo. Generalnie wieloskładnikowe nawozy, stosowane zbyt wcześnie lub zbyt obficie, potrafią sporo namieszać w balansie mikro i makro. Do tego woda oraz temperatura i mamy kłopoty. To – niestety – dość delikatna równowaga. Zerknij na to http://www.agronext.iastate.edu/soilfertility/info/Micronutrients_VossArticle.pdf
  • Odpowiedz
@FulTun: @Borgon: @huntforfur: Dzięki za pomoc. Tak, to zwykły posypowy NPK jaki rolnicy kupują w bigbagach po 500kg :) Łatwiej mi słoik takiego dostać od rolnika niż iść do sklepu i kupić.
@Miedziany_Brodacz: W tym roku po ok 20 sztuk zwykłe jalapenio habanero, birdseye, aribibi, ok. 20sztuk z paczki ze zmieszanymi nasionkami rożnych odmian. Udało mi się przezimować 6 roślin z 12 z tamtego
  • Odpowiedz