Aktywne Wpisy
#przegryw #przegrywpo30tce #indianie #ameryka #zabawa #pytanie #kiciochpyta #heheszki #usa
Taka mała zabawa wieczorową porą. Wyobraź sobie, że jesteś Indianinem jednego z plemion z Ameryki Północnej o nazwie Ci Pa Uacha. Dojrzałeś i wódz plemienia nakazuje Ci, zgodnie ze starym indiańskim obyczajem, nadać sobie imię (na przykład Pędzący Koń, Mężny Bizon, Poranny Wzwód itp.). Jakie imię sobie wybierzesz? Ogranicza Cię tu tylko wyobraźnia i wola samego wodza.
Taka mała zabawa wieczorową porą. Wyobraź sobie, że jesteś Indianinem jednego z plemion z Ameryki Północnej o nazwie Ci Pa Uacha. Dojrzałeś i wódz plemienia nakazuje Ci, zgodnie ze starym indiańskim obyczajem, nadać sobie imię (na przykład Pędzący Koń, Mężny Bizon, Poranny Wzwód itp.). Jakie imię sobie wybierzesz? Ogranicza Cię tu tylko wyobraźnia i wola samego wodza.
tortexx +2
#wojna #ukraina #rosja #polityka
Ludzie są zabawni myślą, że jak nie pamiętają 1ww/2ww
To teraz nie będzie żadnej wojny
Wtedy pewnie też tak myśleli, ale dzisiejsze społeczeństwo mnie przeraża
O #!$%@?ą aborcje potrafią wyjść na ulice pokazać że nie będzie łatwo
A teraz w sprawie swojego życia wyjść powiedzieć ,że nie godzimy się żebyśmy ginęli za czyjeś interesy
To powiedzą ci jeszcze "3WW Hahahaha ruska onuco co ty piszesz"
Kiedyś były wojny,
Ludzie są zabawni myślą, że jak nie pamiętają 1ww/2ww
To teraz nie będzie żadnej wojny
Wtedy pewnie też tak myśleli, ale dzisiejsze społeczeństwo mnie przeraża
O #!$%@?ą aborcje potrafią wyjść na ulice pokazać że nie będzie łatwo
A teraz w sprawie swojego życia wyjść powiedzieć ,że nie godzimy się żebyśmy ginęli za czyjeś interesy
To powiedzą ci jeszcze "3WW Hahahaha ruska onuco co ty piszesz"
Kiedyś były wojny,
Tytuł: Cztery róże dla Lucienne
Autor: Roland Topor
Gatunek: opowiadania
Ocena: ★★★★★★★☆☆☆
Dziwna była to książka. Tak samo, jak dziwne były okoliczności, w jakich w ogóle dowiedziałem się o niej, jak i o autorze. Bo było to tak, że przypominałem sobie muzykę z zeszłego wieku (jak to poważnie brzmi!) i padło tym razem na album "12 groszy" Kazika. Wpadła mi w ucho jedna z piosenek, a mianowicie "Nie mam nogi", więc odpaliłem sobie w serwisie Youtube. A tam w komentarzu ktoś pisze, że autorem historii jest niejaki Topor, Roland. Podaje nawet tytuł opowiadania - "Sznycel górski" i nazwę tomu - "Cztery róże dla Lecienne" właśnie (z resztą tytuł zbioru jest też tytułem jednego z opowiadań; jednego ze słabszych, moim zdaniem). Ponieważ wysoko cenię sobie twórczość Kazika z tamtego okresu, zdecydowałem się zapoznać z jego inspiracją. Swoją drogą pan Topor zmarł w roku 1997, dokładnie w tym samym, kiedy ukazała się płyta "12 groszy". Choć związku między tymi dwoma wydarzeniami nie podejrzewam.
Króciutki zbiór z króciutkimi opowiadaniami. Czasami bardziej sprawiającymi wrażenie szkiców czy wręcz pomysłów zapisanych gdzieś w notesie. Kiedy skończyłem czytać jedno z nich, zatytułowane "Wypadek" policzyłem zdania. Składa się ono z dokładnie dziewięciu i przypomina raczej oparty na absurdzie dowcip niż opowiadanie. Później są jeszcze bodajże dwa, które składają się z jednego zdania. Ale jest też kilka kilkustronnicowych.
Jak to w zbiorach bywa, a ten nie różni się pod tym względem od innych, znalazłem opowiadania, które podobały mi się mniej i bardziej. Wszystkie one łączy ich groteskowość i absurd. Niektóre trochę przypominają przypowieści, pojawia się tematyka biblijna (wspaniałe, acz też niesamowicie krótkie - piętnaście zdań - "Sprawiedliwość ścigająca zbrodnię"), trochę rozważań nad ludzkimi zachowaniami. W większości można znaleźć przewrotną pointę ("Jak pies z kotem"!) - taką zabawę treścią, co dla mnie jest wielką zaletą. I jeszcze dość oszczędna, żeby nie powiedzieć skąpa forma. Ma to swój specyficzny urok.
Kilka z opowiadań zrobiło na mnie spore wrażenie, ale potrzebuję szczególnie wyróżnić jedno - "Ojcowskie poświęcenie".
Pozycja, mimo, że dobra, nie zachwyciła. Ale zdecydowanie skłoniła mnie do tego, żeby bliżej zapoznać się z twórczością, jak i samą postacią pana Topora. Bo wydaje się, że był on "dobrym świrem".
Wpis dodano za pomocą strony https://bookmeter.ct8.pl
#bookmeter
W tej naprawdę mocno doceniam pomysły, tak błyskotliwe, a najprostsze z możliwych. Tylko, że tę prostotę widać, kiedy się już z nią zapozna. To jest dla mnie najlepsze, co w niej znalazłem.