Wpis z mikrobloga

Popieram Strajk Kobiet, ale na co liczą osoby które nie chcą się dać wylegitymować?

@Szaradoniczka: tożsamość można próbować ustalać w radiowozie obok miejsca zdarzenia albo na najbliższym komisariacie policji. Nie trzeba w ramach "dawania nauczki" wywozić ludzi do sąsiedniego województwa z zagazowanymi oczami, powykręcanymi rękami i porwanymi ubraniami. Rozbieranie do bielizny w ramach kontroli osobistej w tym przypadku też urąga godności. Faceci nie chcą opisywać tego co się działo na
  • Odpowiedz
@Nutaharion ale ja w ogóle nie o tym. Wiem, że dochodzi do różnych patologii i tego nie popieram. Chodzi mi o to, że jedna z podstaw zatrzymania może być fakt że nie można ustalić tożsamości osoby zatrzymanej więc nie rozumiem skąd zdziwienie wśród zatrzymanych, że zostali zatrzymani skoro odmawiali wylegitymowania się
  • Odpowiedz
że jedna z podstaw zatrzymania może być fakt że nie można ustalić tożsamości osoby zatrzymanej więc nie rozumiem skąd zdziwienie wśród zatrzymanych, że zostali zatrzymani skoro odmawiali wylegitymowania się

@Szaradoniczka: tylko, że policjant nie może tak po prostu nazbierać ludzi z ulicy i ich wylegitymować. Sam fakt chodzenia z banerem po chodniku nie jest podstawą do wylegitymowania i dlatego właśnie ludziom to przeszkadza i się przed tym buntują.
Jak ktoś
  • Odpowiedz
@Nutaharion no właśnie że może bo jest to ich uprawnienie lecz zgodzę się z tym że przepisy nie są do końca jasne w tym temacie.
Moim zdaniem jednak nawoływanie do niepodawania swoich danych generuje jeszcze wieksze zamieszanie i problemy, w tej i tak chorej sytuacji
  • Odpowiedz