Wpis z mikrobloga

#pcmasterrace #komputery Cześć wszystkim, posiadam obecnie taki oto sprzęt.
Intel Core i5-6500 3,20 GHz
16GB RAM HyperX FURY DDR4 2133MHz CL
be quiet! Pure Power BQT 530W
MSI GeForce GTX 960 4GB GDDR5
MSI B150 GAMING M3
Ma ktoś pomysł jak ewentualnie mógłbym go trochę ulepszyć? Bo zastanawiam się czy w ogóle jest możliwość modernizacji, czy jednak musiałbym kupować cały nowy. Najbardziej mi zamula procesor i szukam jakiegoś mocniejszego modelu który by pasował do płyty. Ewentualnie płyta + procek. Komputer kupowałem w 2016 więc już ma kilka lat. Co myślicie? Macie jakieś pomysły?
  • 8
@BrzozaCC: mhm, można zmodernizować płytę główną poprzez podmianę biosu na taki który obsłuży nawet procki 9-gen i zasadzić tam jakiegoś 9700 lub 9900. Do tego dobra karta graficzna, ale to za rok, bo teraz #!$%@? ceny.

Można też flipnąć RAM (bo wolny).
@majk3l Nie ukrywam, że zaczęły podobać mi się ryzeny, jednak wtedy konieczna wymiana płyty :/

@BrzozaCC: no niestety. Niby plotki głoszą, że znów intel bardziej opłacalny, ale takie naciągane te plotki.
A jaki masz budżet w ogóle?
@BrzozaCC: jakiś czas temu zmieniałem 6600K z 960 (później z 980Ti), na 9900KF

Różnica ogromna

Bez kombinacji na tej płycie nie włożysz nic znacząco mocniejszego, nawet i7 4/8 z pierwszych skylików czasu nie robi, a kosztują jak nowe cpu
k o karcie nawet nie myślę bo cen

@BrzozaCC: ee, człowieku, to masz hajsiwa na topowe komponenty np. 5600X + B550 za niewiele ponad 2k, no i do tego jeszcze schładzacz. Niemniej Jak nie grasz w 1080p zawodowo to niekoniecznie warto. Nawet coś słabszego spokojnie starczy, tym bardziej przy wyższych rozdzielczościach.
  • 0
@majk3l wychodzę z założenia że im taniej tym lepiej, cena jaką podałem to takie max ale jak zmieszczę się w 1k to będę bardzo zadowolony. Generalnie to co mam teraz starcza mi aż nadto ale tak jak wspomniałem procesor powoli nie daje rady