Wpis z mikrobloga

Hej!
Kupując pieczywo w różnych piekarniach, zaobserwowałam,że z niektórych piekarni pieczywo na drugi dzień jest kompletnie czerstwe i można nim zabić, a z innych miękkie. Moje pytanie brzmi: Czy prawdziwe pieczywo na drugi dzień powinno być miękkie czy twarde? Ktoś potrafi wytłumaczyć mi dlaczego czasem jest tak a czasem tak?

Pieczywo na II dzień powinno być: ( np: pszenna bułka)

  • Twarde 26.9% (7)
  • Miękkie 73.1% (19)

Oddanych głosów: 26

  • 1
@Pink_Flamingo: zależy jak przechowujesz. Dobre pieczywo na zakwasie trzymane np. w papierowej torbie powinno być bardzo zbliżone, jedynie odrobinę bardziej czerstwe. Wiele zależy od wilgotności pieczywa i tego w jaki sposób jest przechowywane, bo np. folia spowoduje zatrzymanie wilgoci i siłą rzeczy zmięknie.