Wpis z mikrobloga

W ramach projektu mam zrealizować aplikację, która będzie wspomagać katalogowanie danych bibliometrycznych (czyli artykuły, publikacje itp.). Chcę to zrobić w formie aplikacji internetowej, będzie polegać na tym, że użytkownik wybiera czy to jest publikacja, artykuł, projekt, wpisuje dane i zapisuje do bazy danych. Zastanawiam się nad wykorzystanie node js + jakiś framework do fronta. Chce też w tej aplikacji dodać opcję wyszukiwarki, która będzie wyszukiwać po tytule, nazwiskach czy roku publikacji. Czy node js jest w tym wypadku dobrym pomysłem? Czy może lepiej .Net? Przyznam, że node.js dopiero się uczę, więc znajomość obu technologii jest na podobnym poziomie.
#programowanie #nodejs #dotnet #javascript
  • 8
@fozolif: Brzmi jak aplikacja gdzie baza relacyjna dobrze się sprawdzi. Co do technologii to użyj tego chcesz skoro znasz NodeJS i .Net na tym samym poziomie. Osobiście wybrałbym .NET z pewnych oczywistych powodów jak wbudowane DI, przyjemne tworzenie REST API, Entity Framework itd. czy chociażby walidacja danych wejściowych czego Node z miejsca nie potrafi i trzeba dogrywać biblioteki. Jeśli będziesz chciał robić coś w nodzie to używaj Typescript i olej pisanie