@norbertkulski: Fajne szkolenie, ale szkoda, że nie jest zlokalizowane. Ktoś to zobaczy powie spoko, a tu się okazuje że dupa, bo np mapki polski w takim formacie nie zrobisz, bo wbudowane szablony są tylko dla USA/CANADA
@Sckb: mówisz ;) Z chęcią dowiem się czego używasz i co w PBI Ciebie zniechęca - bo zdecydowanie można się do paru rzeczy przyczepić natomiast wiele można rozwiązać jak nie w jeden to w inny sposób.
@Sckb: to już nic więcej nie musisz pisać ;) Mam nadzieję, że jednak zgodzisz się ze mną i część problemów nie leży w sam #powerbi tylko w sposobie w jaki jest używany - nie koniecznie dobrze znający narzędzie tworzą za dużą liczbę raportów z pominięciem warstwy poprawnego modelowania. Temat rzeka i w swoich nagraniach próbuje pokazać przydatne techniki tak właśnie aby powerbi mógł rozwinąć skrzydła ;) Co do samej administratorki to
Wczoraj wróciłem z kołchozu o 16, umyłem się zjadłem i o 17 zrobiłem sobie drzemkę. Wstałem o 23, odlalem się i poszedłem dalej spać... Jest 4:27, a ja jedynie co zrobiłem od powrotu z pracy to spałem i trzeba iść znowu do pracy.
https://youtu.be/V6ohfBoG0TY
#powerbi rulez :) #businessintelligence
Fajne szkolenie, ale szkoda, że nie jest zlokalizowane. Ktoś to zobaczy powie spoko, a tu się okazuje że dupa, bo np mapki polski w takim formacie nie zrobisz, bo wbudowane szablony są tylko dla USA/CANADA
Głównym problemem jak zawsze w takim przypadku są dane ale pomyślę nad tym. Co do mapy natomiast, to bez problemu można zrobić kształt (dowolny - to nie musi być nawet obszar geograficzny (!) ) i podłączyć do tej samej wizualizacji:
https://docs.microsoft.com/en-us/power-bi/visuals/desktop-shape-map#use-custom-maps
Mam nadzieję, że jednak zgodzisz się ze mną i część problemów nie leży w sam #powerbi tylko w sposobie w jaki jest używany - nie koniecznie dobrze znający narzędzie tworzą za dużą liczbę raportów z pominięciem warstwy poprawnego modelowania. Temat rzeka i w swoich nagraniach próbuje pokazać przydatne techniki tak właśnie aby powerbi mógł rozwinąć skrzydła ;)
Co do samej administratorki to