Wpis z mikrobloga

Dzisiejszy Księżyc złożony jako mozaika 8 zdjęć. Każde zdjęcie powstało z zestackowania 200-400 klatek zebranych kamerką ZWO ASI 290 MM podpiętą do teleskopu Celestron C8N.

Niestety, jeden zestaw klatek mi się nie zapisał - zebrałem dzisiaj ponad 100 GB danych i trochę dysk mi się zapchał :P Przez to brakuje kawałka w okolicach księżycowego południowego bieguna. Reszta wyszła jednak na tyle fajnie, że stwierdziłem, że się podzielę ;)

W komentarzach fragmenty na większym powiększeniu (z soczewką Barlowa 5x między kamerką a teleskopem).

#astrofoto #astronomia #ksiezyc #gruparatowaniapoziomu
fizyk20 - Dzisiejszy Księżyc złożony jako mozaika 8 zdjęć. Każde zdjęcie powstało z z...

źródło: comment_1614035515vVPges8oK6CTJI3E8a58Jp.jpg

Pobierz
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@fizyk20: Zdjęcia fajne, tylko sprawdź kolimację, bo pojedyncze kadry są rozmazane po prawej.
Pamiętaj też, że ja focę Księżyc praktycznie przy każdej sprzyjającej okazji (wolny czas + dobra pogoda + wysoko nad horyzontem) i publikuję tylko najlepsze z najlepszych. Tak więc nie zrażaj się porównując swoje pierwsze zdjęcia z moimi top 5% z ostatnich kilku lat.
  • Odpowiedz
@namrab: Dzięki!
Z tą kolimacją co się nawalczyłem, to moje. Mam ten problem, że pod śrubkami ustawiającymi orientację zwierciadła wtórnego wyrobiły się wgłębienia, co powoduje, że ciężko mi je dobrze ustawić, bo chętnie zjeżdża w lekko niepoprawną pozycję. Niestety, teleskop ma już swoje lata i zrobiłem mu przez ten czas trochę krzywd swoim brakiem doświadczenia... Między innymi dlatego trochę się noszę ostatnio z zamiarem sprawienia sobie jakiegoś nowego, i może
  • Odpowiedz