Wpis z mikrobloga

Jest ktoś w stanie powiedzieć czy mając te 1400~elo na chess comie na rapidzie jestem stanie zrobić 4 kategorie xD? Za dzieciaka nie miałem z kim jeździć żeby robić kategorie,wróciłem do gry to czas coś ruszyć
#szachy
  • 7
@Kieres: Nie no,debiutów to nie trzeba znać żeby wbić trójke,pisałem juz na tagu ze kiedys mając tam 11 lat potrafiłem z jedynką na turnieju remisować a jedyne co potrafiłem to partia włoska/hiszpańska xD
Bardziej chodzi mi o poziom
@gobblin: Podaj przykład. Majac III kat nie trudno wejść nawet na 2000 w internecie. Ranking w necie kompletnie nie równa się temu z live.

Mimo wszystko nie ma co dyskutować. Jest dużo klasyków live. Np we Wrocławiu co chwile jakies 7 rund po 30min + 30s. Nic tylko zapisywać się i wygrywać.
@thomekh: Aż z ciekawości sprawdziłem wyniki jednego turnieju na chesscom, w którym znam nazwiska zawodników i jak patrze, to jak na razie wszystkie III kategorie mają ranking w rapidzie poniżej 1400, a nawet niektórzy z dwójkami też.

Ale tak jak mówisz, to nie musi się tak przekładać.To że ktoś ma wysoki ranking w necie to nie znaczy, że na pewno uda mu się jakąś kategorię zdobyć, tym bardziej, że ostatnio było
@gobblin @thomekh: Pozostaje jeszcze kwestia tego, że jeśli przyjąć, że thomkowi chodziło o skalę chess.coma, to:
- ktoś lepszy od 92% grających rapida lub 88% grających blitza aka 1400, gra tylko na V kategorię
- ktoś lepszy od 99,7% grających rapida lub 98,5% grających blitza aka 2000, gra tylko na III kategorię

Nie wiem jak wam, ale mi tak skrajne wartości zapalają lampkę pod tytułem "coś tu nie gra"...