Wpis z mikrobloga

#audio #audioboners #audiofile #elektronika

Mając 30 letni wzmacniacz warto wymienić kondensatory elektrolityczne w torze audio? Jak już zmierzę ich pojemność i ESR i będzie odbiegać od ich specyfikacji to na jakie wymienić?

I które to są dokładnie? C29, C30, jeszcze jakieś? Link do service manuala:
https://www.vintageshifi.com/repertoire-pdf/pdf/telecharge.php?pdf=Kenwood-KA-4520-Service-Manual.pdf

Mogą być takie?
https://allegro.pl/oferta/2-2uf-63v-2-2uf-63v-r5-kondensator-mkt-wima-10149756676
  • 6
@xtedek: Przecież to nie jest kondensator elektrolityczny.

Nie wiem czy bym się bawił w wymianę w tym wzmaku. To przeciętny model, szkoda czasu jak dla mnie. Jak gra to niech sobie gra tak jak jest, cudów z niego nie ukręcisz.
@jamtojest: Wiem że to inny kondensator, ale na kanale Reduktor Szumu chyba właśnie na takie wymieniał elektrolity.

Przeciętny wzmacniacz, ale go po prostu lubię, 10kg żelastwa :) Miałem inne, pewnie równie przeciętne i mi nie podeszły wcale, a ten chciałbym odnowić, żeby zagrał tak jak grał te 30 lat temu.
@xtedek: Nie jestem elektronikiem, ale uczyli mnie zawsze, żeby wymieniać taki sam typ na taki sam, a przynajmniej zgodnie ze schematem. Ktoś mądrzejszy może powie, czy to będzie działać czy nie, ale ja bym szukał tego samego typu, skoro zależy Ci na oryginalnym stanie i brzmieniu.
Mając 30 letni wzmacniacz warto wymienić kondensatory elektrolityczne w torze audio?

@xtedek: Zmierz pasmo przenoszenia, sprawdź symetrię kanałów, zakres regulacji tonów, poziom przydźwięku. Jeżeli jest w porządku a wycieków nie widać gołym okiem to moim zdaniem nie warto. Skoro pytasz to zakładam że nie masz w tym doświadczenia, a ryzyko uszkodzenia zawsze jest.
@loginniezajety: Nieco łatwiej jednak zmierzyć pojemność i ESR kondensatora niż wszystkie parametry które podałeś. Doświadczenie w naprawie sprzętu mam, nie jestem jednak audiofilem, tylko lubię zrobić tak, żeby było lepiej. Zasady "nie naprawiać jak działa" nie wyznaję.

No bo co to znaczy w porządku? Potrzebowałbym zakres, jakieś dane katalogowe a i tak nie wiemy jak to grało po wypuszczeniu z fabryki. I żeby pomierzyć dokładnie trzeba trochę sprzętu.

Wycieki z kondensatorów