Aktywne Wpisy
Ejber_z_Fyrtla +901
Siedzę sobie na porodówce, niebawem zostaje ojcem bliźniaków (ʘ‿ʘ) dajcie tego słynnego plusika na odwagę ᕦ(òóˇ)ᕤ #tatacontent #porod #chwalesie
LezliNilsen +129
Znajoma parka przed 40stką ma dwójkę dzieciaków w tym 1 syn już chyba z 13 lat. Przeciętni ludzie, średnie i wyższe wykształcenie, pracujący, żadna patolnia. Dzieciak już wychowany, że tak to nazwę "bezstresowo", po nowoczesnemu.
To jak bardzo on nie szanuje ojca to mi się w głowie nie mieści. Spotkaliśmy się w większym gronie na święta. Dzieciak potrafi dopyerdalać ojcu przy stole dosłownie jakby z koleżką sobie rozmawiał. Usłyszałem już teksty typu:
To jak bardzo on nie szanuje ojca to mi się w głowie nie mieści. Spotkaliśmy się w większym gronie na święta. Dzieciak potrafi dopyerdalać ojcu przy stole dosłownie jakby z koleżką sobie rozmawiał. Usłyszałem już teksty typu:
Mając 30 letni wzmacniacz warto wymienić kondensatory elektrolityczne w torze audio? Jak już zmierzę ich pojemność i ESR i będzie odbiegać od ich specyfikacji to na jakie wymienić?
I które to są dokładnie? C29, C30, jeszcze jakieś? Link do service manuala:
https://www.vintageshifi.com/repertoire-pdf/pdf/telecharge.php?pdf=Kenwood-KA-4520-Service-Manual.pdf
Mogą być takie?
https://allegro.pl/oferta/2-2uf-63v-2-2uf-63v-r5-kondensator-mkt-wima-10149756676
Nie wiem czy bym się bawił w wymianę w tym wzmaku. To przeciętny model, szkoda czasu jak dla mnie. Jak gra to niech sobie gra tak jak jest, cudów z niego nie ukręcisz.
Przeciętny wzmacniacz, ale go po prostu lubię, 10kg żelastwa :) Miałem inne, pewnie równie przeciętne i mi nie podeszły wcale, a ten chciałbym odnowić, żeby zagrał tak jak grał te 30 lat temu.
@xtedek: w tym miejscu zawsze warto gdzie się da wstawić foliowe
a reszta typu zasilacz niekiedy kondesnatory trzymają parametry jak nowe ale zawsze lepiej je sprawdzić
@xtedek: Zmierz pasmo przenoszenia, sprawdź symetrię kanałów, zakres regulacji tonów, poziom przydźwięku. Jeżeli jest w porządku a wycieków nie widać gołym okiem to moim zdaniem nie warto. Skoro pytasz to zakładam że nie masz w tym doświadczenia, a ryzyko uszkodzenia zawsze jest.
No bo co to znaczy w porządku? Potrzebowałbym zakres, jakieś dane katalogowe a i tak nie wiemy jak to grało po wypuszczeniu z fabryki. I żeby pomierzyć dokładnie trzeba trochę sprzętu.
Wycieki z kondensatorów