Wpis z mikrobloga

Pytanie dot #swiatlo #smarthome #inteligentnydom. Słyszałem, że do np żarówek xiaomi potrzebna jest jakaś przejściowa, która łączy żarówkę z wifi. Jak to działa praktycznie?

Jaka jest najlepsza żarówka, która oferuje naturalne tony światła?
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@wujo17: Czyli wystarczy, ze kupie żarówkę, zamontuje ja i skonfiguruje z odpowiednia aplikacja i wszystko będzie działać? Nie potrzebuje dokupywac dodatkowych elementów? Jakie żarówki są najbardziej polecane?
  • Odpowiedz
  • 0
@L3stko: W sumie się na tym nie znam, kojarzę, ze xiaomi ma takie żarówki. Ogólnie jestem otwarty, zależy mi na fajnym „naturalnym” świetle i łatwa zmiana.
  • Odpowiedz
@ama_tor: bramka pośredniczy między żarówkami/włącznikami/czujnikami ruchu a Internetem. Urządzenia te korzystają z zigbee dzięki temu zużywają mniej prądu i taki czujnik na jednej baterii działa dwa lata.

Możesz mieć taką żarówkę w nocnej lampce, żarówkę dobierasz według gwintu. Jasne że jest sens. Mam sporo żarówek w domu i poustawiane różne zależności. Np. kolorowa lampka u dzieci włącza się wieczorem, jeśli zgaszą główne światło :)

Widzę że masz iOS, jeśli masz
  • Odpowiedz
  • 0
@L3stko: Oooo, dobra czaje. Co się dzieje gdy nie ma tej bramki? Żarówki nie są ze sobą sparowane i każda trzeba „zarządzać” osobno?
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@ama_tor: bramka dla systemu ikea to jak router dla wifi. Oba pozwala też na komunikowanie się żarówek z netem do sterowania zdalnego, ona też steruje żarówkiami w zależności od akcji, pory dnia itp. Taka żarówka bez bramki działa jak zwykła, kolorowa żarówka z pilotem bez całej inteligentnej otoczki
  • Odpowiedz