Wpis z mikrobloga

#arduino

Używam VS Code z wtyczką PlatformIO do programowania pod frameworkiem Arduino domowych projektów na ESP i Arduino.
Chciałbym zaprogramować jeden z projektów bez użycia frameworka Arduino, widzę, że można tak skonfigurować opcje projektu w PlatformIO. Pytanie, czy można się tak obyć bez AtmelStudio, czy jednak pod PlatformIO może mi coś brakować?
Wiem, że laickie pytanie, ale chciałbym prześliznąć się na pisanie czystego kodu bez zmiany platformy bo w VS Code dobrze mi się pisze.
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@KokiX A co dokładnie chcesz osiągnąć? Bo najprościej to po prostu nie używać nic z bibliotek arduino, możesz w czystym C zrobić cały projekt.

Mam tu na myśli avr, jeśli chodzi o ESP32 to jest sdk od espressif, nazywa się esp-idf i chyba też jest wtyczka do vs code do niego.
  • Odpowiedz
@Analityk: niee, nie używałem jeszcze Atmel Studio, w użyciu mam VSC+Platformio.
@hitherto: chcę na czysto pisać kod w C do projektu na studia (nie jestem elektronikiem) i zaczerpnąć bardziej podstawowej wiedzy o AVR. Trochę się pomęczyłem z konfiguracją płytki, ale się udało, wgrałem pierwszy kod.
Chciałem tylko zapytać czy Atmel Studio jest bardziej wygodny albo niezastąpiony przy pisaniu "nie w Arduino", czy nie ma to większej różnicy w
  • Odpowiedz
@KokiX: nie ma rzeczy niezastępowalnych.
Ale jeśli chodzi o Atmel Studio to jest to prawdziwe IDE, które jawnie wywołuje kompilator z twoimi (albo domyślnymi) parametrami i to samo robi z linkerem itd itp. Dodatkowo też jest oparte o visual studio (te normalne) i ma visual assist x (wtyczka domyślnie za friko, która jest mocno płatna jak chcesz kupić sam).
Można tam pisać w C i w C++, można robić swoje
A.....k - @KokiX: nie ma rzeczy niezastępowalnych. 
Ale jeśli chodzi o Atmel Studio ...

źródło: comment_1612908206rVVD0FYajuewRtn90Lh3B4.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@KokiX a moim zdaniem atmel studio jest tragicznym IDE i nie ma gorszego do uC atmela, chyba że liczyć arduino jako IDE ale to nadużycie ( ͡º ͜ʖ͡º) BTW czy nie nazywa się czasem już Microchip studio?

Nie używam vs code ale wszystko opisane wyżej przez @Analityk robi się tak samo łatwo, jeśli Ci podchodzi to moim zdaniem nie warto zmieniać.

Osobiście jestem team jetbrains
  • Odpowiedz
a moim zdaniem atmel studio jest tragicznym IDE i nie ma gorszego do uC atmela

@hitherto: czemu tak uważasz? Używałem lub używam VSC+platformio, uVision, Atmel Studio, AVR Studio, PSoC Creator, Code::Block i Visual Studio, przez krótką chwilę cocox i z tych wszystkich Atmel miażdży pozostałe. No może poza Visualem ale to wiadomo.
  • Odpowiedz