Wpis z mikrobloga

Mirki potrzebuje porady. Zlałem piwo na cichą po tygodniu przy około 4 BLG ale nie sprawdziłem czy fermentacja dalej trwa. Po tygodniu cichej spadło minimalnie, jest trochę poniżej 4, ale to może być bład pomiarowy. Jest sens to jeszcze trzymać czy przez przelanie całkiem zatrzymałem fermentacje i zostaje butelkować i liczyć, że nie będzie wydłubywania szkła z sufitu?
#piwowarstwo
  • 10
Jest masa czynnikow ktore moga zatrzymac fermentacje troche wczesniej niz by sie chcialo. Ja bym jeszcze troche poczekal na wszelki wypadek, ale nie sadze zeby cokolwiek jeszcze spadlo ;) butelkowac, nic nie bedzie wybuchac.
czy przez przelanie całkiem zatrzymałem fermentacje


@J_Iskariota: Drożdże w toni w i tak zostają, dlatego jest możliwa refermentacja. Sprawdź około 48h po ostatnim mierzeniu BLG czy jest tyle samo, jak niższe, to znaczy że drożdże jeszcze dojadają, jak takie samo, to znaczy że fermentacja się zakończyła i można butelkować.