Aktywne Wpisy
klef96 +240
Wy naprawdę w ciągu 8 lat zapomnieliście co się działo w Polsce pod rządami Tuska?
Nie wiem skąd tu takie wielbienie PO, chyba wszyscy macie po max 15 lat
#pis #wybory #tvpiscodzienny #polityka
Nie wiem skąd tu takie wielbienie PO, chyba wszyscy macie po max 15 lat
#pis #wybory #tvpiscodzienny #polityka
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.

![[pozytywnie]Orlen URUCHOMIŁ wydobycie ze złoża Tommeliten na norweskim szelfie](https://wykop.pl/cdn/c3397993/e876af42afc2547d198f2bb1df37ee997114e4153a3ab1367453d1424b1f6577,q70.jpg)

Ktos tutaj zna sie na sieciach i moze miec pomysl co sie u mnie dzieje?
Odkad od pazdziernika zaczelo sie nauczanie zdalne na uczelni to zaczalem obserwowac problemy z dzialaniem internetu.
Uzywam MS Teams i Zooma, czyli standard. Wczesniej problemu nie zauwazylem, bo nie gram w nic on-line.
Otoz, mam jakies kosmiczne packet lossy na wejsciu i tylko na wejsciu do mnie. Kiedy pinguje cos na zewnatrz, zero problemow. Skad wiem, ze tylko odbieranie pakietow swiruje? Sprawdzilem przez https://packetlosstest.com/ - odbior pakietow prawie zawsze wyglada tak, ze podczas testowania przez jakis czas jest ok, po czym nagle parusekundowy zwiech jakby odcielo internet, potem znowu ok, odciecie, itd, w losowych odstepach. Nawet sciagnalem LoLa (nic innego on-line mi na szybko do glowy nie przyszlo...), zeby sprawdzic jak sie gra i tam rowniez wyglada to podobnie. Stabilny ping, wszystko dziala jak nalezy, po czym w losowych odstepach ping rosnie do kosmicznych wartosci i przez pare sekund wszystko stoi + komunikaty o zerwanym polaczeniu, a nastepnie znowu chwile w porzadku.
Co dziwne - problem wystepuje tylko na PC podlaczonym kablem do routera. Na WiFi nie ma problemow. Dziewczyna od roku pracuje zdalnie, laptop polaczony przez WiFi, codzienne spotkania na Teamsach i zadnych problemow nie doswiadczala i nie doswiadcza. Plus, odpalenie powyzszej strony na komorce albo wlasnie na czyms podpietym przez WiFi pokazuje normalne wyniki. Zglupialem.
Podpialem inny komputer i inne laptopy po kablu dla sprawdzenia, czy to moze z moim PC jest cos nie tak - nie, nadal jest problem. Wymienilem kabel ethernet (nawet kilka innych sprobowalem ogolnie) - nadal jest problem. Wymienilem kabel swiatlowodowy, ktory idzie z puszki w scianie do routera - nadal jest problem. Pare razy mialem wrazenie, ze problem ustapil po wymianie kabli, ale jednak ostatecznie sie okazywalo, ze nadal jest obecny.
Router mam od providera, ZTE F660 i nigdy z nim nic nie kombinowalem poza zmiana nazwy SSID. Wydaje mi sie, ze przed okresem wakacyjnym ten problem nie wystepowal, bo pare razy wtedy tez byly spotkania na Zoomie i bylo w porzadku. W czasie wakacji robilem malowanie, jedno z moich podejrzen jest takie, ze mimo zabezpieczenia zabrudzilo sie gniazdo od swiatlowodu w puszce albo w routerze. No ale przeciez w takim razie WiFi wtedy tez powinno zle dzialac?
Czy ktos ma jakis pomysl albo mial cos podobnego? Probuje rozwiazac problem zanim zaczne meczyc dostawce, bo z nimi to wiadomo, ze szybko nie bedzie.
@ScorpZero: no właśnie więc to nie powód
Prędzej bym podejrzewał że ten router od providera świruje, zgłosił bym do dostawcy by go wymienili
Ja bym do tego po zgłoszeniu do ISP rozglądał się za własnym routerem i zlecił w ISP przełączenie ich routera w tryb mostka.
Moze byl jakis zdalny update firmware i cos nie poszlo u Ciebie do konca, moze kurz i za bardzo sie grzeje i restartuje interfejsy ethernet.
pingi to icmp czyli warstwa 4 sieci, strony www to warstwa 7 gdzie pod spodem jest tcp, a teamsy/zoomy to tez warstwa 7 tylko pod spodem jest udp, wiec pod spodem sa pewne roznice i mozna by sprobwac aby ping probkowal wiekszym rozmiarem pakietu czyli ping -t -l 1000 adres, albo nawet ping -t -l 1600 aby wymusic