Wpis z mikrobloga

Po podkreceniu ramu w biosie opcją a.m.p zniknął mi calkowicie dźwięk. Jest napisane Usługa audio nie jest uruchomiona. Dodam ze po podkreceniu, PC nie chciał działać tzn ładował system i wyskakiwało okno ze komputer napotkal problem wiec wylaczylem w biosie te opcje i wroiclo do starego taktowania ale dzwieku nadal nie ma. Wpinam od nowa sluchawki i wyskakuje okienko z wyborem urzadzenia ktore zostalo podpiete klikam sluchawki ale dalej nie ma dzwieku.Ktoś doradzi?

#komputery
  • 4
Sprawdź w menadżerze urządzeń czy Windows nie wyłączył dźwiękówki. Będzie w okienku karty info. w stylu -
System Windows wyłączył urządzenie z powodu zaraportowanych błędów kod 49. Lub coś w ten deseń.

Przeinstaluj wówczas sterownik.

Albo przełączyło cię na hdmi lub na odwrót. Klikając głośnik wybierz źródło.
@Radysh rozwiązałem już, zaktualizowałem windowsa, jeszcze musze tylko aktywować jakoś z chomika pobralem aktywator ale antywirus wykrywa jako zagrożenie więc usunąłem. Ciekawi mnie tylko czy ten brak dźwięku ma coś związanego z tym podkreceniem ramu bo jak podkrecilem i sie system zaladowal to chwile pochodził i wywalil błąd i tak 2 razy
@Radysh mam plyte glowna gigabyte b450 s2h procek ryzen 5 2600 i ram Pamięć Corsair Vengeance LPX, DDR4, 16 GB, 3200MHz, CL16 (CMK16GX4M2B3200C16). Taktowanie ramu jest 2133 ale w biosie tą opcja mozna uatawic na 3200 ale chyba cos nie dziala