lepiej i taniej wyjdzie ci użyć wężyka druciaka lejka i pończochy ( a najlepiej worka nylonowego) wężyk zakładasz na końcówke lejka do lejka wrzucasz druciak i zakładasz na całość worek. zanurzasz żeby lejek znalazł się pod powierzchnią i zlewasz. nadaje sie tak samo dobrze do filtracji po gotowaniu jak i po chmieleniu na zimno
@MacQ21: jak będziesz miał to poskładane to zrób proszę zdjęcie bo nie ogarniam tej konstrukcji wyobraźnią a przydałoby mi się mieć taki filtrator bo wydaje mi się że gushing który mi się robi na prawie każdej butelce to właśnie przez niedokładną filtrację.
@Goglez: Przecież to musi mocno utleniać piwo! Ja sobie kupiłem na Ali takie małe woreczki, niby do parzenia herbaty czy ziół, i je nakładam na końcówkę wężyka i filtruję chmieliny (dawniej filtrowałem przy pomocy gazy jałowej z apteki - w sumie to samo).
https://destylacja.com/pl/p/WOREK-FILTRACYJNY-ZE-STELAZEM-METALOWYM-NA-FERMENTATOR/1971
#piwowarstwo
@Nemrod: O to chodzi, drożdże potrzebują tlenu.