W nawiązaniu do tego wpisu dostałem odpowiedź od pana posła/DVLA, załączam screen poniżej.
Czyli w skrócie prawko ważne do 70. roku życia lub ważne przez okres 3 lat odkąd zostanie się rezydentem. Rzekomo prawka można dalej wymieniać, trzeba pobrać formularz D1 z poczty, czyli bez zmian.
@Budo właśnie sobie to sprawdziłem, jeśli dostałeś maila ze statusem settled albo pre settled to na tej stronie po wprowadzeniu danych można to uzyskać włącznie z tym numerem o którym piszą https://www.gov.uk/view-prove-immigration-status
@dwa_koty_kastrowane: ja to bardziej patrzę pod kątem polskiego jebniętego prawa. Mam prawko bez okresu ważności, ale są ruchy, żeby wszystkie prawa jazdy wprowadzić na okres 10 lat i potem trzeba jakiś test, nowe badania medyczne, zapłacić itd... chcieli ju to raz zrobić i nie przeszło, pewnie będą próbować znowu. Projekt, który już był zakładał działanie wstecz...
@adriano30: K---a. NIE „lub”! Nie rob k---y z języka. Tam jest „whichever is later”. Czyli jeśli masz 67 lat to masz 3 lata na wymianę. Jak masz 20 to do 70 roku życia możesz jeździć.
@motoinzyniere: szczerze mowiac w pierwszej chwili mialem watpliwosc z tym whichever is later, nie mogli po prostu napisac do 70. Roku zycia? (╥﹏╥) po co dodawac te 3 lata rezydentury
@Budo: ja wymieniam prawko co 5 z powodu wady wzroku, więc już to przechodzę. Za każdym razem wizyta u lekarza medycyny pracy, bodajże 100 PLN płaciłam. Wizyta u fotografa. Wizyta w starostwie. 2 dni wyjęte z życia.
@Euthymol: dokładnie tego chcę uniknąć. Też mam wadę wzroku, ale stwierdził, że c--j tam i dał mi bezterminowe. Dlatego chcę wymienić na bezterminowe angielskie, żeby potem uniknąć ciągania po polskich lekarzach xD
@adriano30: właśnie przeczytałem (dzięki) i mam wrażenie, że to określenie "whichever is later" jest jakimś babolem i chyba miało być "whichever is earlier/sooner". Przecież na cholerę mam wymieniać moje bezterminowe prawko na prawko ważna max 10 lat, skoro na moim polskim mogę jeździć jeszcze 30 lat ¯\_(ツ)_/¯
Czyli w skrócie prawko ważne do 70. roku życia lub ważne przez okres 3 lat odkąd zostanie się rezydentem. Rzekomo prawka można dalej wymieniać, trzeba pobrać formularz D1 z poczty, czyli bez zmian.
W komentarzu wołam zainteresowanych.
#uk #anglia #szkocja #walia #irlandiapolnocna
źródło: comment_1612011708A8U6mUFqhvEJFHfoChzJFZ.jpg
Pobierz@adriano30: csyli po prostu można jeździć do siedemdziesiątki i tyle.
@b2_spirit w jaki sposób udowodniłeś, że masz prawo mieszkać w uk? Ubiegałeś się o ten BRP?
https://www.gov.uk/view-prove-immigration-status
Ja w takim razie czekam do jak najblizej 2033 i wtedy dopiero zmienię.