Wpis z mikrobloga

Dobry. Na wstępie nie jestem specem, nie jest to porada inwestycyjna. Jeśli ktoś chce się przyłączyć do inby z #gme i nie wie gdzie może kupić akcje, opiszę jak to wygląda na #revolut

Ściągasz najnowszą wersję appki, przechodzisz do produktów majątkowych (ikonka obok logo revoluta w appce), podajesz dane/podpisujesz zgody (tutaj proszę je przeczytać i stwierdzić czy na pewno się zgadzasz!) i możesz kupować.

Największa inba jest na GME, więc jeśli nie zależy wam zbytnio na kasie a bardziej na akcji to ładowałbym się tam.

Jak kupić? Klikamy zainwestuj, szukamy GME, klikamy kup. Na górzę, na niebiesko będzie napis zlecenie rynkowe - jeśli będzie wybrane, to appka kupi nam akcje po najlepszej dostępnej aktualnie cenie - UWAGA - wczoraj były lagi, dziś na 99% też będą bo masa ludzi z całej Europy będzie handlować, więc może się stać tak, że zlecenie rynkowe otworzycie, a Revolut je zaksięguje kilka godzin później - kurs może wtedy skoczyć/spaść o gruby procent.

Lepszym wyjściem może być np. zlecenie limitowe - tam wrzucamy za jaką cenę maksymalną chcemy kupić akcje, np 400USD. Jeśli cena kursu jest niższa, to jest znajdzie się ktoś to sprzedaje, to Revolut kupi za 400USD (jak nie zlaguje). Jak cena jest wyższa, to będzie czekać aż spadnie do minimum 400. Jest to opisane również w appce po wybraniu opcji.

Ja się władowałem wczoraj za około 280USD za akcję, głównie na zleceniach limitowych. Liczę się z tym, że hajs który władowałem może stopnieć szybko o 50, 60, 90%, z drugiej strony, widząc jak wiele ludzi chce kupować, jak brokerzy współpracujący z funduszem Melvin, który shortuje akcje (stąd wybór akurat GME, jakby ktoś chciał więcej info na ten temat mogę opisać) zamykają zlecenie kupna, żeby cena nie rosła jestem dość optymistyczny i zamierzam trzymać póki Melvin nie zacznie skupować akcji (a kiedyś musi to zrobić, pytanie czy będzie musiał za 400USD, 1000USD, czy 5USD). A wtedy moim zdaniem sky is the limit jeśli chodzi o cenę akcji:)

Jeszcze raz zaznaczę, nie jestem specem to nie jest porada inwestycyjna/finansowa. Nie bierzcie kredytów, żeby wejść w GME, bo nikt tak naprawdę nie wie, co się może wydarzyć:)
#gielda
  • 7
@Greengrow44:

Trzeba się w razie co jeszcze jakoś przygotować w razie ewentualnych profitów później? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

W sensie coś spisać sobie jakiś kurs dolara czy coś takiego? Chodzi o rozliczenie z US
@tgrzebien: kupi za 400$ wtedy :p więc na wejściu tracisz 100$ w tej sytuacji. Więc jeśli chcesz akcje od razu, to lepiej dać niższy pułap. Oczywiście może się okazać, że nikt za ten niższy pułap nie chce sprzedać, więc zlecenie będzie wisieć, być może trzeba będzie podnieść jego cenę itp itd.. giełda:p
@tgrzebien: w teorii tak, w praktyce, dajesz znać, że kupisz za 550USD - jak ktoś ma ustawione zlecenie, że sprzeda za 500USD lub więcej, to możecie się złapać:p oczywiście, może być tak, że kupi po rynkowej cenie niższej od 550USD - ale niekoniecznie:p więc lepiej zmniejszyć ten limit tak, żeby się za bardzo nie naciąć:p