Aktywne Wpisy

Polska5Ever +46
Jaka "zła" decyzja finansowa jest warta każdej waszej wydanej złotówki?
Dla mnie są to podróże i posiadanie psa. Jestem ogólnie oszczędny, mam poduszkę, inwestuje nadwyżki iiiii prawdopodobnie pogarszam swoją przyszłą sytuację finansową, ale IMO warto. Nie zatrzymuję się w luksusowych hotelach ani nie jem na mieście każdego posiłku podczas podróży, ale sama możliwość odwiedzania nowych miejsc i doświadczania nowych rzeczy jest dla mnie bezcenna.
Tak samo posiadanie psa.
A u was?
#
Dla mnie są to podróże i posiadanie psa. Jestem ogólnie oszczędny, mam poduszkę, inwestuje nadwyżki iiiii prawdopodobnie pogarszam swoją przyszłą sytuację finansową, ale IMO warto. Nie zatrzymuję się w luksusowych hotelach ani nie jem na mieście każdego posiłku podczas podróży, ale sama możliwość odwiedzania nowych miejsc i doświadczania nowych rzeczy jest dla mnie bezcenna.
Tak samo posiadanie psa.
A u was?
#
Mirki jeżeli ktoś zastanawia się nad wykupieniem AC, to niech nawet nie spogląda w stronę link4.
Płacę AC dobre kilka lat, pierwsza sytuacja ever, pęknięta przednią szyba. Mały wydatek, ale w sumie na coś place, więc zgłaszam. Auto rok 12, szyba z racji że już wymieniana, 19. Wstępnie podzwonilem po serwisach, najniższa stawka za wymianę to 850 zł + koszt uszczelek, kazde kolejne zapytanie wyższe.
No i tu wchodzi (a raczej wjeżdża
Płacę AC dobre kilka lat, pierwsza sytuacja ever, pęknięta przednią szyba. Mały wydatek, ale w sumie na coś place, więc zgłaszam. Auto rok 12, szyba z racji że już wymieniana, 19. Wstępnie podzwonilem po serwisach, najniższa stawka za wymianę to 850 zł + koszt uszczelek, kazde kolejne zapytanie wyższe.
No i tu wchodzi (a raczej wjeżdża
źródło: temp_file2662434490292435042
Pobierz

Jakich typów zmiennych użyć aby obsłużyć na ATMEDZE obliczenia na liczbach z przecinkiem bez znaku w formacie:
1234567.1234 , robię generator RF na ADF4351.
Co ciekawego rzeźbisz?
A coś na ADF4351, wygląda mniej więcej tak, tylko, że z atmeą:
źródło: comment_1611526094AEStFtAOXg8g84htdm8P70.jpg
PobierzTak na serio wszystko zależy od tego jaki format wejściowy wymaga ADF4351, ile masz miejsca na kod, czy kod musi być super szybki, etc. Jeśli pracowałbym nad komercyjnym produktem, raczej użyłbym coś stałoprzecinkowego (może nie Q15, bo ATmega ma tylko 8 bitów ( ͡° ͜ʖ ͡°)). Dla siebie raczej bym się nie męczył i użył zwykłego floata (leniwy jestem).
Jestem przekonany,
próbuje zrozumieć co a ten tamat napisali tu
Komentarz usunięty przez autora
Mało z tego przyswajam o tej porze, mam kilka pomysłów, przeprojektowuję sobie obliczenia na różnych typach i najprawdopodobniej obetnę trochę dokładności
Idziesz w dobrą stronę, pobaw się obliczeniami i zobacz co dostaniesz. Wszystko zależy od tego jakie masz ograniczenia i na co możesz sobie pozwolić.
atmelowe biblioteki oferują funkcję dtostrf, dtostre, abs, itoa oraz sprintf;
zatem możesz napisać:
char ps[10];
char ot[20];
float a = 123.9 * 432.12453 / 0.1111;
dtostre(*a, (char*)(ps), 4, 0);
uin8t = sprintf(ot, "bla bla %s \n\r", ps);
http://www.cplusplus.com/reference/cstdio/sprintf/
https://manpages.debian.org/jessie/avr-libc/dtostre.3avr.en.html
Nie da rady sprintfnąć floata.
EDIT: doczytałem o tym fixed-point i to jest to samo ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Radzę ci też pobrać generator do tego PLL że strony AD i sobie wyklikac niektóre rzeczy, pomaga w zrozumieniu scalaka. Ja robię na nim projekt ale w cpp nie na arduino
bo ten generator to wybitnie się nadaje do tego aby puścić na wejście mixera sygnal z pierwszego źródła, a na drugi mixer z drugiego źródła z przesunięciem.
A zamieniałeś to źródło kwarcowe 25Mhz na lepsze?
Wchodzi na mikser ale muszę potestowac moc wyjściowa i nie wiem czy nie będę programowo kalibrowal tak żeby móc była stała w funkcji częstotliwości.
https://github.com/threeme3/QCX-SSB
+ filtry
jest nowa już poprawiona płytka