Wpis z mikrobloga

Cześć, dzisiaj został złożony przez doradczynię komplet dokumentów wraz z operatem do ING. Wybrałem ofertę Lekka rata z oprocentowaniem stałym z prowizją. Kredyt na 229 tys. zł na 30 lat, z symulacji wynika, że (1-60 mies.) rata to 976,62 zł + ubezp. nieruchomości na 3 lata za 21,98 zł/msc. RRSO 2,72%, oprocentowanie nominalne 3,09% (1-60msc.). Prowizja do zapłaty przy starcie. Całkowity koszt wyszedł 337 422 zł
I dzisiaj dostałem z automatu na maile informacje o RODO i formularz informacyjny. Zajrzałem do formularza (zabezpieczony hasłem) i z niego z kolei wynika, że całkowita kwota do zapłaty to 367 334 zł, RRSO 3,56%, a rata wyznaczona to 984,92 zł. Sprawdziłem w ING i wygląda to jak oferta standardowa banku. Zadzwoniłem do doradczyni z pytaniem dlaczego tak to wygląda. Zrozumiałem, że to jest generalna oferta wygenerowana przez system expandera i zgodnie z wnioskiem idziemy po ofertę z promocji (w formularzu, który spisywałem z Panią była wzmianka o ofercie lekka rata). Wolę się upewnić tu, czy to faktycznie jest taka praktyka, może jakiś błąd systemu? Czy powinienem jednak interweniować?

#kredythipoteczny #ing #kredyt
  • 17
  • Odpowiedz
I dzisiaj dostałem z automatu na maile informacje o RODO i formularz informacyjny. Zajrzałem do formularza (zabezpieczony hasłem) i z niego z kolei wynika, że całkowita kwota do zapłaty to 367 334 zł, RRSO 3,56%, a rata wyznaczona to 984,92 zł. Sprawdziłem w ING i wygląda to jak oferta standardowa banku. Zadzwoniłem do doradczyni z pytaniem dlaczego tak to wygląda. Zrozumiałem, że to jest generalna oferta wygenerowana przez system expandera i zgodnie
  • Odpowiedz
@marcpol Teraz rozumiem. W formularzu zostało to słabo opisane w takim razie, ale wszystko się zgadza. Zdziwiło mnie jeszcze, że ta oferta co tydzień zmienia parametr oprocentowania. Tydzień temu było 3,09% na okres stałego oprocentowania, a na dzień dzisiejszy składania jest to o 0,07% więcej w każdym typie oferty czy to lekka rata czy łatwy start. Tuż po nowym roku było to np. 3,18%
  • Odpowiedz
@marcpol Teraz rozumiem. W formularzu zostało to słabo opisane w takim razie, ale wszystko się zgadza. Zdziwiło mnie jeszcze, że ta oferta co tydzień zmienia parametr oprocentowania. Tydzień temu było 3,09% na okres stałego oprocentowania, a na dzień dzisiejszy składania jest to o 0,07% więcej w każdym typie oferty czy to lekka rata czy łatwy start. Tuż po nowym roku było to np. 3,18%

@mare4e: ING w każdy poniedziałek zmienia ofertę
  • Odpowiedz
@marcpol: orientujesz się jaka jest marza w ing do czasu wpisu do hipoteki? Jest ona stała czy w każdej umowie może być inna?

@Juventino1897: Ubezpieczenie pomostowe (ubezpieczenie do czasu wpisu hipoteki) w ING jest najtańsze na rynku i jest to podwyższenie marży o 0,05 p.p. Pozytywnie wpływa to na koszt kredytu na rynku pierwotnym ina rozłożenie kosztów w czasie.
  • Odpowiedz
@mare4e: Jeszcze tylko dodam, że przygotuj się na conajmniej 2 miesiące czekania na decyzję ING. Ja oraz znajomy tyle czekaliśmy. Są zawaleni wnioskami
  • Odpowiedz
@smash78: Słyszałem, że mielą właśnie wnioski z połowy grudnia, więc dłuugo. Składaliście cały komplet? Czy operat robiliście w banku? Na wszelki wypadek składam jeszcze do PKO, bo umowa przedwstępna jest ustalona do wykonania do 31 marca. Zakładam, że mimo wszystko do tego czasu ING ogarnie.
  • Odpowiedz
@mare4e: U mnie rynek pierwotny więc bez operatu. PKO też brałem pod uwagę ale spasowałem ze względu na te +0,9% do marży do czasu wpisu to hipoteki. Dla mnie realnie oznaczało to 20 miesięcy płacenia wyższej marży. Najpierw oczekiwanie na ukończenie budowy a później prawie rok na wpisanie do hipoteki.
  • Odpowiedz
@mare4e: skąd info, że mielą właśnie wnioski z połowy grudnia?

@yamciayamcia: Dzisiaj ING podejmuje decyzje dla wniosków, które przeszły do kolejki do analizy 17 grudnia. Oznacza to, że były złożone około 14 grudnia.

Niżej aktualne czasy procesowe:

Rejestracja wniosku w aplikacji PDP - Czas: 1-3 dni roboczych
Analiza wniosku - Czas: 19-23 dni roboczych
Wycena nieruchomości - Czas: 10 dni roboczych
Decyzja ostateczna / Umówienie spotkania - Czas: 2-4 dni
  • Odpowiedz