Wpis z mikrobloga

@kam1ll: tak jak mówiłem, ze studiami masz więcej punktów w programie wizowym. Pamiętaj, że kraje rozwinięte przede wszystkim ściągają specjalistów. Natomiast ja weryfikowałem to z 7 latami doświadczenia i egzaminami z eng i fr nie potrzebowałbym studiów żeby się załapać.
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@rskk: a ile bym musiał mieć lat doświadczenia bez studiów? i z egzaminami, ale co jakby ktoś chciał po prostu się przenieść i być sprzątaczka?
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@rskk: ale to już jest do citizenship czy jak? bo nie rozumiem, tam się pyta czy pracowałem wcześniej. Jak miałem pracować? najpierw musze zdobyć chyba permanent resident
  • Odpowiedz
@kam1ll To co wysłał kolega to program express entry. Dzięki niemu możesz uzyskać PR (permanent resident). Po 3 latach na takim statusie można aplikować o citizenship. Nikt Ci tak po prostu nie da obywatelstwa kanadyjskiego. Da się pracować w Kanadzie na innych programach nie mając PR ani obywatelstwa, ale jeśli jesteś przekonany, że chcesz tu wyjechać to moim zdaniem szkoda na nie czasu i lepiej od razu wziąć się za program EE.
  • Odpowiedz
@kam1ll Tylko, że to nie są dwa lata jakiejkolwiek pracy w Kanadzie, ale jako skilled worker. Tu masz więcej info jakie stanowiska się kwalifikują: https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/immigrate-canada/express-entry/eligibility/find-national-occupation-code.html to samo się tyczy pracy poza granicami. Sama się tym interesuje, bo chce w przyszłości aplikować, ale lekkie to nie będzie. Aktualnie jestem w Kanadzie i też wcale więcej opcji nie ma :D Dlatego ja chcę z PL aplikować.

Ile masz lat?
  • Odpowiedz
@kam1ll Ok, przejrzałam Twój profil, widzę, że dopiero uczysz się angielskiego...
Nie chcę zabijać entuzjazmu, ale Kanada ma naprawdę duże wymagania. Nie mając studiów, doświadczenia na stanowiskach menadżerskich etc, bez znajomości angielskiego niestety, ale nie masz szans się dostać. Musiałbyś teraz faktycznie zabrać się za naukę i zdobywanie doświadczenia.
Chyba, że masz tu bliską rodzinę lub znajdziesz sobie kogoś z obywatelstwem kogo możesz poślubić :P
  • Odpowiedz
@kam1ll Ok, przejrzałam Twój profil, widzę, że dopiero uczysz się angielskiego...

Nie chcę zabijać entuzjazmu, ale Kanada ma naprawdę duże wymagania. Nie mając studiów, doświadczenia na stanowiskach menadżerskich etc, bez znajomości angielskiego niestety, ale nie masz szans się dostać. Musiałbyś teraz faktycznie zabrać się za naukę i zdobywanie doświadczenia.

Chyba, że masz tu bliską rodzinę lub znajdziesz sobie kogoś z obywatelstwem kogo możesz poślubić :P

@Mrs_Red: raczej dziury poprzez małe używanie
  • Odpowiedz
Ile masz lat?

@Mrs_Red: co do tego, to nie chciałbym tego upubliczniać, ale za niedługo pojadę pewnie na eTE i przynajmniej sobie zobaczę, jak nie Kanada to USA (niby na GC lottery i łatwiej jest)
  • Odpowiedz
Nie mając studiów, doświadczenia na stanowiskach menadżerskich etc, bez znajomości angielskiego niestety, ale nie masz szans się dostać.

@Mrs_Red: mam takie opcje:

a) zdać mature, nie iść na studia i zrobić pół roku stażu w pracy jaka mnie interesuje (czyli np. programista php) i wtedy złożyć CV i nie wiem może jakoś jak na tej wizie work&travel, sorry jak mówie źle, albo tutaj u nas podjąć (2-3lata pracy)
b) zdać mature,
  • Odpowiedz
@Mrs_Red: z tego co widzę teraz to jak wybieram w tym form'ie do sprawdzania czy się kwalifikuje opcje, że pracowałem rok, to mnie przepuszcza i jest napisane, że mam wpisać jakiś kod w aplikacji tej prawdziwej, więc ciekawi mnie taki fakt czy wystarczyłoby zdobycie nie wiem jakoś work permit albo jakiejś wizy i zrobić te 2 lata pracy i wtedy express entry? i pracować np. u tego samego pracodawcy ( ͡
  • Odpowiedz
@kam1ll Turystycznie ruch do Kanady zamknięty. Co do wieku to pytałam pod względem IEC - jeżeli masz poniżej 35 lat to możesz w takim programie aplikować. Ja właśnie na nim jestem. Program daje ci możliwość pracy przez rok u dowolnego pracodawcy. Nie da się go przedłużyć. Jak znajdziesz pracę i pracodawca będzie chciał Cię zatrzymać to może aplikować o LMIA dla Ciebie, ale nie robią tego bardzo chętnie (pracodawca musi za ciebie
  • Odpowiedz
@kam1ll Ja Ci napisze może o sobie i jaki mam plan. Skończyłam licencjat, mam dwa lata doświadczenia w pracy, które przy aplikacji do Kanady nie mają żadnego znaczenia. Także po powrocie do Polski planuje:
- dokończyć magisterkę (Po roku wzięłam sobie dziekanke, żeby przyjechać do Kanady, także został mi tylko rok. Po magisterce jest wiecej punktów niż po licencjacie. Muszę się tylko zorientować czy mogę studia dokończyć zaocznie).
- załapać się do
  • Odpowiedz
@Mrs_Red: nieźle, na niezłym etapie jesteś, ja jestem dość młody, a jako, że muszę już o tym myśleć to chciałbym rozpocząć życie od nowa w tamtym kraju, myślę, że czułbym się tam lepiej fizycznie i psychicznie i no... nie wiem co teraz zrobić, czy po technikum staż 6 miesięcy i wtedy cv i jakoś work permit i potem po 2 latach expess entry? czy licencjat? nie mam pojęcia..., chciałbym tam "dotrzeć"
  • Odpowiedz
@kam1ll No ja mam aktualnie 24 lata, to co napisałam wyżej pewnie zajęłoby mi kolejne 3-4 (głównie zdobywanie doświadczenia, tego się nie przeskoczy).

https://moving2canada.com/lmia/ Tu masz opisany cały proces gdyby miał Cię sponsorować pracodawca, ale będąc w Polsce trudno Ci go będzie znaleźć (choć nie jest to niemozliwe, ale musisz być rzeczywiście w tym dobry).

No jako sprzątaczka raczej nie masz szans xP Kanada ściąga wykwalifikowanych pracowników, nie potrzebują sprzątaczek.
  • Odpowiedz