Wpis z mikrobloga

Wystarczyło pozbyć się całego szefostwa Intela by coś się ruszyło w końcu.
Intel zaczyna w końcu współprace z TSMC i przechodzą z 14nm do 5nm jeszcze w tym roku z masową produkcją procesorów w nowym Node w 2022 na wszystkie platformy.

Już dalej 14nm ruchać sie nie dało.
Ale myślę że to kapitalna decyzja dla intela.

Są gdzieś jakieś porownania 10 i 11 generacji? Więm że bedzie 19% IPC increase ale chcialem wiedzieć jak to wygląda cenowo i wydajnosciowo procesor vs procesor.

https://wccftech.com/tsmc-mass-produce-intel-core-cpus-5nm-3nm-process-nodes-2h-2021-2022/
#intel #pcmasterrace #komputery
Shewie - Wystarczyło pozbyć się całego szefostwa Intela by coś się ruszyło w końcu.
...

źródło: comment_1611096190kUEvz4AoZbhQ2tDzTavOTt.jpg

Pobierz
  • 7
  • Odpowiedz
@Androvax: nie mam pojęcia, za chwile wpada 11ta generacja w marcu. Jako że intel przyspieszył znacznie premiery generacyjne i nie jest to już 12miesiecy miedzy gen to gen a okolo 8miesiecy to może coś jeszcze wpaść po drodze.
  • Odpowiedz
@Shewie: raczej ploteczki. Nie ma opcji by nastąpiło to tak szybko. Skąd takie zdolności produkcyjne w tsmc? Produkcja GPU owszem będzie miała miejsce ale i3 czy i5 to już inny wolumen. Zobaczymy. Jak dla mnie komus puściły wodze fantazji. Kierownictwo dopiero zdecydowali wymienić i raczej nie robiono by tego w obliczu już klepnietych zupełnie nowych umów z tsmc.
  • Odpowiedz
Skąd takie zdolności produkcyjne w tsmc?

@Atomus: No mają być w połowie 2022 lepsza decyzja niż jakieś ich niezdarne 7nm.

Czyli jednak Alder Lake na 10 nm nie będzie?

@Androvax: Mają wyjść pod koniec tego roku więc raczej tak.
  • Odpowiedz