Wpis z mikrobloga

Mirki, padła mi klawiatura w laptopie nie działa kilka przycisków zxcvm i enter (w biosie też)
Czy mogę bez problemu kupić klawiature z innym językiem (taki sam układ) i po prostu zamienić klawisze?
A może jeszcze macie poradę jak naprawić oryginalną.
#komputery #laptopy #serwispc
  • 10
@stassma: Na moje:
1. naprawa pod wanienką ultradźwiękową może się udać, a może się nie udać. Kwestia środka czyszczącego i stanu masy przewodzącej (zakładam klawiaturę membranową a nie mechanika).
2. Wymienić klawiaturę możesz, tylko zależy od notebooka. W niektórych notebookach klawiatura jest zespolona z palmrestem, co podnosi koszty (+ ew. touchpad, przyciski i inne bajery).
3. Szukając części zamiennej warto nie zdawać się na nazwę handlową, a dokładny model/wariant notebooka.
Jeśli
bardziej chodziło mi o to czy komputer nie będzie wykrywał innego języka jako domyślny czy coś

@stassma: Klawiatury przesyłają kody klawiszy i one są zestawiane z ustawieniami regionalnymi (system klawiszom przypisuje znaki).

Oczywiście różnica między QWERTY i QWERTZ może zdarzyć się na poziomie poza OSowym (np. w ekranach UEFI/BIOS).

Także warto szukać układu US Standard jeżeli posługujesz się układem Polskim programisty.

Jeżeli używasz układu regionalnego (francuskie AZERTY, QWERTZ czy inne takie,