Wpis z mikrobloga

Gram sobie w tą FIFE parę ładnych lat, no ponad 20, i nachodzi mnie smutek w sumie. W związku z pandemia zacząłem od tego roku FUT, Idzie mi wmiare ok, wbijam sobie na luzie ten gold 1 czy 2, raczej nie grzeją mnie żadne błędy, bo to tylko gra, nie rzucam padami itp. nie skarze się że gra mi nie daje wygrać, bo pewnie gracze z drugiej strony też często mają takie wrażenie.

Ale denerwuje mnie kilka kwestii:
Dlaczego silnik gry jest taki że promuje tylko pace? No Pirlo to by kariery nie zrobił w świecie Fify. Ilu fajnych graczy możnaby było wykorzystać gdyby ta gra nie promowała kopnij i biegnij. Ja rozumiem że tutaj mecz nie trwa 90 minut, że tempo musi być podkręcone, że nie może oddawać realnego spotkania po w te 12 minut to by większość wyników było 0:0 czy 1:0, ale dlaczego w taki sposób?

Chciałbym pograć wolniejszymi graczami, budować sobie fajne składne akcje, ale po co skoro Traore biegnący na pałę jest skuteczniejszy x73 niż passy Paula Scholesa.

Wtedy być może w 85% spotkań nie spotkałbym Varane z Gomesem, i Mbappe z Neymarem. To już się robi nudne, te składy które spotykam w FUT są w dużej mierze bliźniacze.

W tej edycji doszło jakieś kręcenie się "w kółko" przed polem karnym, nigdy nie widziałem takich akcji w realnym meczu, a tutaj to norma, albo kręcisz się w kółko albo grasz z kontry. Trochę to nudne na dłuższą metę.

Rzuty wolne i karne, ja wiem że to fajnie wygląda jak zawodnik skręca głową, że to pomoc dla bramkarza wyrównanie szans, ale szczerze? Ja więcej karnych bronie niż tracę, a rzut wolny? Przesuwam bramkarza na środek, i może 2-3 bramki straciłem w tej edycji. Wiem że narzekam na to że nie tracę bramek w ten sposób i to chore : D ale dla mnie to zaburza balans rozgrywki. Wychodzę sam na sam, typ mnie fauluje, bo i tak wiadomo że z wolnego to tutaj strzela jeden gracz na stu.

Chciałbym pograć sobie, w grę gdzie więcej strategii i pomysłu potrzeba niż czasu reakcji i szybkości. Bardziej symulator niż arcade.

Jedna kwestia jeszcze, zabójczy pressing. 45 minut, ciągle na pressie, ok kondycja spada, tylko wychodzimy na drugą połowę, ja widzę że zawodnik ma pusty pasek, ale on chyba daje z wątroby, bo mimo że się wypruł cały z kondycji to daje radę mimo to : )

Taki to mój bezsensowny komentarz. Właściwie nie wiem po co to napisałem : )
#fut
  • 4
@Iceman_ Z jednym się nie zgadzam, rzuty karne super zrobili. Na żywo bramkarze też czytają zawodników a ci w zamian robią poduchy, dokładnie to odwzorowali w tej edycji. Możesz się gapić w lewo a strzelić w prawo - dla mnie super. Jedynie gdzie bym to wywalił to gra na kanapie z kumplem - bez celownika robi się lekki hardkor :) A co do reszty - trzeba niestety zaakceptować fakt że FIFA to