Wpis z mikrobloga

Siema. Wie ktoś moze z jakiego powodu mój dysk już w sumie od kilku miesięcy ma 100% zużycia i system włącza się z 20 minut, gdzie przedtem włączał się w max 2 minuty. Czytałem trochę o tym na necie i są niby jakieś rozwiązania na to, lecz wszystko co tam było robiłem i nic to nie dało. Przez chwilę myślałem, że po prostu to jest wina dysku, że jest stary już i no po prostu nowy trzeba kupić, no ale i tak dziwne jest to że to stało się tak nagle, gdzie jak przedtem już wspomniałem było dobrze. Poniżej załączam screen, który pokazuje jak to wygląda i wsm jest tak czasami bo raz przestanie i jest dobrze, a nagle już jest 100% i niestety włączenie przeglądarki to cud.

#windows10 #dysk #zuzyciedysku
Pobierz
źródło: comment_1610636747fJv7VPmpsCJIekdBMQzN1x.jpg
  • 18
@blisko_kebab: no właśnie też nad tym myślałem, ale nie opłaca mi sie to na razie kompletnie chyba bo do marca muszę wytrzymać i wlatuje nowy komputer i tylko zależy mi na tym, żeby te kilka miesięcy przeżyć.
@perrku: @blisko_kebab: Ma trochę przebiegu już ale nic w tym złego, mi to brzmi na parę typowych problemów W10 w tym jeden to ten z długim włączaniem się po jednej z ostatnich dużych aktualizacji z tego roku.

Wyczyść absolutnie wszystkie pliki tymczasowe (prawym na dysk C, właściwości, Oczyszczanie, i to ważne - drugi raz oczyszczanie i wtedy dłużej będzie przetwarzać niż uruchomi to okienko).

Obczaj też kwestię superfetch. Jest parę
@Megawonsz_dziewienc: no tak, to prawda ale w planach mam kupić SSD M.2, a szczerze to nie wiem czy w tej płycie głównej jest nawet takie złącze/wejście bo jest ona stara i jak wpisywałem ją w internet to nic się nie wyświetlało :/
@MrAndy: powoduje ją wszystko co korzysta obecnie z dysku. Czasami jest dobrze i działa, a czasami nawet zużycie 0,4 Mb/s powoduje 100% obciążenia więc tu raczej nie jest kwestia jakiegoś programu z tego co mi się zdaje.
@perrku: Jeśli zamierzasz tylko grać i nie pracujesz na dużych plikach, nie wiem nie obrabiasz wideo czy innych takich to M2 jest absolutnie zbędne, zwykły SSD na SATA3 wystarczy bo nie odczujesz żadnej różnicy pomiędzy m2 a sata3, jedyna różnica to wyższa cena za mniejszą pojemność.
I tak są tanie M2, ale na gówno kościach.