Wpis z mikrobloga

@Slodkie_Mango_Z_Ananasem: no można to ogarnąć w ten sposób co podlinkowałaś, czyli wpuścić pleksi w profile i całość połączyć/skręcić. Albo w inny sposób kątowniki, w zależności od wymiarów po 2-3 otwory na mocowanie za pomocą śrub z płaskim łbem np. w tulejach (lub innych). Z montażem zawiasów to samo. I tutaj albo idealnie docinasz kątowniki, aby kąty się zgrywały (potrzebna precyzja), albo na narożniki zapodasz plastikowe...narożniki ( ͡° ͜ʖ
  • Odpowiedz
@Slodkie_Mango_Z_Ananasem: Nie lepiej zrobić normalną szafkę na wymiar z płyty meblowej i tylko drzwi lub okno w drzwiach z plexy? Materiał tańszy, ciepło trzyma lepiej, sztywny, wygląda ładniej. Do tego zrobisz sobie dodatkową komorę na górze lub na dole na filamenty żeby nie łapały wilgoci z powietrza.
Coś w ten styl https://medium.com/@tom__dell/ikea-platsa-3d-printing-enclosure-9f00746829e1
ZaQ1 - @SlodkieMangoZAnanasem: Nie lepiej zrobić normalną szafkę na wymiar z płyty me...

źródło: comment_1609773615Hw8keOGZeorhFb0SNUGw7m.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@keisezrG: nie potrzebuje nic, planuje robić dla siebie. Drukarka przyjdzie mu dopiero w lutym/marcu, a i obecnie i tak mam remont i średnio z budową. Muszę powiedzieć że o tych płytach poliwęglanowych w ogóle nie pomyślałam. Łatwiej się wierci/przykręca w nich niż plexi?
  • Odpowiedz
@Slodkie_Mango_Z_Ananasem: cena ogólnie zależy od grubości. Za 4mm plexi policzyłbym 60zł + wysyłka. I jeśli chodzi o wiercenie to producent zaleca wiercenie 2 cm od krawędzi w PC ale wierciłem już w mniejszych odległościach od krawędzi i jest git. Z klejeniem nie widzę róźnicy. Więrcąc blisko brzegu w plexi jest 90% szans że Ci pójdzie kreska
  • Odpowiedz
@Slodkie_Mango_Z_Ananasem: W sensie pęknie Ci od miejsca wiercenia do krawędzi. Więc rozwiązaniem jest przy plexi firma która ma laser i by Ci za opłatą wycięła dziurki mocujące. Ale jak za mocno byś przykręciła zawiasy do drzwiczek to nadal jest szansa że pękną xD
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@keisezrG: kurcze, dobra cena. Nie mogłam nigdzie znaleźć żeby 45x45 mogli wysłać xD i 4mm też git. A opcja (nawet za dopłatą) wywiercenia otworów może by też była? ( ͡° ͜ʖ ͡°) ogólnie to myślę że byłabym chętna, ale najpierw muszę ustalić jakich profili użyć żeby to w całość złożyć, i czy w ogóle się da. Bo coś widziałam że do profili aluminiowych 2020 muszą być
  • Odpowiedz