Wpis z mikrobloga

Orientujecie się jak rozliczyć podatek w np. takim przypadku:
Konto prowadzone w walucie euro.
Wydanie 2000 euro, przewalutowanie i zakup akcji za 1800 dolarów.
Sprzedanie akcji za 2300 dolarów i przewalutowanie na 2100 euro.
Jak to przemnożyć na złotówki...¯\_(ツ)_/¯
#gielda #akcje #degiro
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kexus512: Czyli tylko przemnożyć sumę w walucie akcji na PLN, a reszte olać? Kurs EUR/USD ma duży wpływ na zyski/straty.
Musze jutro zadzwonić do KIS'u jeszcze się upewnić
  • Odpowiedz
@kexus512: @michal355: Moim zdaniem akcje rozliczasz w pit38: kupno za 1800 dolarów po kursie NBP z dnia poprzedzającego transakcję i sprzedaż za 2300 dolarów po kursie NBP z dnia poprzedzającego transakcję.
  • Odpowiedz
kursy nbp, przewalutowanie bez znaczenia.

@kexus512: Dlaczego uważasz, że przewalutowanie nie ma znaczenia? Jak kupię 1000 euro taniej, a miesiąc później sprzedam drożej, to powinienem zapłacić podatek.
  • Odpowiedz
@michal355: kupno dnia X za xxx euro po kursie nbp yyy, sprzedaż dnia X+ za xxx+ euro po kursie nbp yyy. To kiedy przewalutowałeś sobie kase nie ma znaczenia. znaczenie ma tylko to kiedy kupiłeś i kiedy sprzedałeś
  • Odpowiedz
Może rzeczywiście tak jest, że się nie uwzględnia przewalutowania, wychodząc z tego że nie mam zamiaru na tym zarabiać. Coś mi świta, że jak to nie jest główny cel zarobku, to się go pomija.
"Zwalnia się od podatku: transakcje, łącznie z pośrednictwem, dotyczące walut, banknotów i monet używanych, jako prawny środek płatniczy”. Dotyczy to także usług takich jak przelewy, związanych z obsługą wymiany."

" Firmy, używające waluty w celach operacyjnych nie mają
  • Odpowiedz
Zwalnia się od podatku: transakcje, łącznie z pośrednictwem, dotyczące walut, banknotów i monet używanych, jako prawny środek płatniczy

@michal355: Tylko to dotyczy podatku VAT, a nie dochodowego.
  • Odpowiedz
@stan-tookie-1: No to taki przykład:
Wpłacam np. 50 000 zł na konto maklerskie USD (niech będzie, że to będzie 12 500 dolarów). Potem przez rok na tym koncie obracam dolarami, kupuję i sprzedaję akcje. Na koniec mam 25 000 dolarów, wypłacam na konto złotówkowe w banku. W Pit-38 rozliczam podatek od giełdy według kursu NBP.
A co z przewalutowaniem? Jaki mam przychód, a jaki koszt?
  • Odpowiedz
@Kuklak: to ja bym rozliczył de facto jako oddzielne rzeczy. czyli zysk z giełdy jak pisałem u góry a samą walutę jak waluttę. Czyli jak powiedzmy ci się pojawiło 1 października 100 dolarów zysku (już po podatku od zysków kapitałowych) to one były warte ileś złotych (kurs nbp na 1.10) i potem w momencie sprzedazyh one są warte inną kwotę kurs nbp na dzień sprzedaży i wynik tego do pit
  • Odpowiedz
Należy rozliczać przewalutowania też. Uwzględnić w PIT 36 - inne źródła

@michal355: @stan-tookie-1: Czyli:
Kupiłem 1000 dolarów po jednym kursie, a potem za to kupiłem akcje za 1000 dolarów - rozliczam różnicę pomiędzy kursem przewalutowania, a kursem z kupna akcji?
I potem sprzedałem akcje za 2000 dolarów i przewalutowałem - rozliczam różnicę kursową pomiędzy sprzedażą akcji, a przewalutowaniem?
  • Odpowiedz