Wpis z mikrobloga

Nie polecam update 20H2 z października 2020. Jak możecie, to zostańcie na "20H1" z Maja 2020.

Ciągle mam bluescreeny (BSoD), bo jakieś błędy w wątkach nie są łapane - krótko mówiąć - gunwo - jeżeli mi się uda znaleźć w punkt przywracania do 20H1 to zrobię.

Na szczęście na co dzień używam #kdeneon

#windows10
  • 8
@Creative3000: wydaje mi się, że u mnie szansa na BSoD w 20H2 zwiększa się w momencie powrotu do używania komputera po tym jak wyłączył mu się monitor zgodnie z ustawieniami planu zasilania w razie bezczynności.
@Creative3000: pierwszego nie zapamiętałem, a drugi to jakiś niezłapany wyjątek związany z wątkami (threadami).

Szukam też info jak znaleźć historyczne BSoD-y - w Podglądzie Zdarzeń chyba nie znalazłem.
Na 20H1 wszystko działało bez problemu. Na Linuksie wszystko działa bez problemu.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@patrolez: jeżeli memory dump się zrobił to możesz znaleźć błąd a nie " jakieś tam coś tam" . Z MS Store pobierasz apke windbg preview. Wchodzisz na C w katalog windows. Przerzucasz memory.dmp do katalogu na C. Odpalasz apke otwierasz plik i masz opisane co powoduje błąd. Ogólnie wina sterownikow starych chyba. Trzeba by popatrzeć nad aktualizacją. Teraz w tej wersji systemu Windows update może pobrać sporo aktualizacji. Jako opcjonalne. Warto
@neski: 20H2 to właśnie aktualizacja opcjonalna - taki ze mnie eksperymentator i sam ją wyklikałem do zainstalowania:
https://www.google.com/search?hl=pl&q=Windows%2010%20%2220H2%22%20BSoD&lr=lang_pl

Sterowniki mam najnowsze, bo właśnie po to mi Windows na dual-boot, aby grać w gry i tylko do tego. Do pracy i na co dzień używam innego OS-a.

Już wyleciała i jak na razie jest OK. Ogólnie aż tak nie jestem zainteresowany debugowaniem Windowsa, więc zlewam temat, a wątek pozostawiam FYI.
@patrolez: yyy, chodziło mi o to :D że w windows update, jak już pobierzesz sobie 20H2 to wpada opcja aktualizacji opcjonarnych - w nich często są ważne sterowniki (których np producent sprzętu nie aktualizuje) albo od niedawna bios (w przypadku Lenovo, DELL itd)