Wpis z mikrobloga

Mireczki,bo zaraz coś wyleci przez okno. Składam komputer,chodzi głównie o płytę i CPU. Wczoraj dotarły do mnie podzespoły :Ryzen 5600x i MSI MAG B550 Tomahawk. Złożyłem wszystko do kupy i zaczęło się. Włącza się,ale nie postuje, świeci się dioda diagnostyczna od CPU. Aktualizowałem BIOS zgodnie z instrukcją od MSI (flash BIOS button)niestety wciąż to samo. Jakieś pomysły?
#komputery #pcmasterrace #ryzen #msi #pytanie #pytaniedoeksperta
  • 25
@DziadziaDonPadre: zrób flash BIOSu jeszcze raz przez ten flash button, czasem pomaga, ja miałem takie przygody jeszcze na starej płycie głównej Gigabyte jeszcze pod AM3+. Jeśli nie zadziała to zrób flash BIOSem o jeden numerek starszym. Jeśli nie to na spokojnie. Odłącz wszystko, zostaw tylko procesor w płycie i spróbuj uruchomić. Potem wkładaj po kolei po jednej kości RAM i uruchamiaj. Sprawdź dokładnie w instrukcji czy wsadzasz RAM w odpowiednie sloty.
@DziadziaDonPadre: no to standardowo, flash starszego BIOSu, skoro jesteś serwisantem to chyba wiesz jak to działa. Nie ma tu żadnej magii. Sprawdź w internecie który najstarszy BIOS powinien obsłużyć 5600x i leć po kolei aż zadziała. A tak na przyszłość płyty główne tylko Asusa, od biedy moooże być Gigabyte, nic innego, zaufaj moim 25 latom doświadczenia z komputerami
problemem jest brak zintegrowanej karty z CPU. Kość pamięci mam jedną włożoną,CPU,GPU, Kartę wi-fi i podpięte 3 dyski.

@DziadziaDonPadre: wywal wszystko zostaw tylko CPU, GPU i zasilanie. Spróbuj też podpiąć monitor pod inne złącze na GPU, czasem się zdarza że tylko jedno złącze podaje obraz przy POSTowaniu.
@Niles to te MSI takie złe? Płyta ma pozytywne opinie w Internecie, była polecana pod ten procesor. Niestety jest też sporo wątków z objawami takimi jakie są u mnie, jednakże żaden z nich nie pomógł mi rozwiązać problemu.
@turfa8 zrobiłem po raz kolejny flash biosu z odłączonymi zbędnymi rzeczami. Niestety dla odmiany o ile dobrze rozumiem,to ten flash się nie udał,bo dioda która powinna zgasnąć po udanym flashu (podczas flashowania miga) teraz swieci się na stałe. Podkładałem też inny zasilacz, oczywiście nic to nie dało. Ściągam kolejny raz chłodzenie z procka,wyciagam grafikę i #!$%@? bez niczego
@DziadziaDonPadre: tak MSI w moim doświadczeniu zawsze było i będzie słabe. MSI, Asrock, Palit itd to follow mnie firmy wysokiego ryzyka. Oczywiście jak kasy brakowało to się oszczędzało ale zdecydowanie nie warto. Przy płytach trzymam się właściwie wyłącznie Asusa, nie ważne co testu mówią, mi zależy na niezawodności. Jeśli RAM to u mnie tylko Kingston itd. Może take more widzimisię ale nigdy się na tych markach nie przejechałem
@Niles mam palita 1080ti I płytę MSI i gdyby nie to że przy że pcet mi spadł gdy go niosłem i pcie się wyłamało to bym dalej używał tej mobo ale wiadomoa każdy ma inne doświadczenia, też zawsze masz dolna półkę i górna danej firmy. W moim odczuciu MSI jak by spadło z takiego tronu który był na tę firmę kilka lat temu wtedy wuchta rzeczy od MSI dużo reklam itp a