Aktywne Wpisy

MokrySuchar +111
Jest jakiś chętny reprezentant tagu #famemma wystąpić na Bitej Śmietance?
Oferujemy mysteryboxa i koszulkę (+koszty transportu).
Oferujemy mysteryboxa i koszulkę (+koszty transportu).

Knamga +124
Jestem prostym podlasiakiem, śmieszą mnie takie rzeczy #bialystok
źródło: WhatsApp Image 2024-04-24 at 17.10.51
Pobierz

Ja #!$%@?ę, był pomysł, aby opłata za śmieci była liczona od zużycia wody. Zajebista sprawa: płacilibyśmy max 57zł za 2 osoby zamiast 48zł, a teraz będzie: 68zł i nie będę miała możliwości na tę opłatę wpłynąć mimo, że segregujemy śmieci, oszczędzamy wodę i staramy się żyć ekologicznie....
Czyli w sumie po dupię dostaniemy my czy moi dziadkowie, a ich sąsiedzi z Mołdawii mieszkający po 4 w mieszkaniu zapłaca pewnie za jakieś 2 osoby, które mają zgłoszone, czy studenci w mieszkaniach na 6 osób....
#lodz
Co ma jedne do drugiego?
Oplata za smieci liczona od zuzycia wody to mniej wiecej to samo co kaucja za butelke przy zakupie mleka w kartonie.
@gorzki99: poświadczają o ilosci osób w gospodarstwie domowym. Tak samo jest czasem z czynszem przecież. U mnie jest tak, że deklarujesz ilość osób w gospodarstwie domowym i od razu
@kt13: idiotyczna sprawa. Ukryta o wiele większa podwyżka niż ta o dyszkę od osoby.
Ponadto skoro już teraz brakuje 60 000 zgłoszonych osób, to przy podwyżce śmieci pewnie braknie następnych 60 000 osób, bo ludzie nie będą zgłaszać osób
Nie znam nikogo komu wyszłoby, że przy opłacie śmieciowej od zużytej wody, płaciłby mniej niż tę dyszkę, która ostatecznie wchodzi.
SUPER POMYSŁ BULWO
Należało by się zastanowić jak uregulować prawnie sposób weryfikacji osób zamieszkujących, tak by nie brakowało co chwila 60k ludzi. System jest dobry ale dziurawy, 10 zł na osobę to zwykły bandytyzm i pokaz nieporadności.
@liptonski żeby zużyć wiecej niż 3000 litrów to trzeba robić pranie 2 razy dziennie i to na pełny wsad. Chyba ze to niemowlę też jest codziennie kąpane w 100 litrowej wannie
@dezerter10 a jaki masz pomysł na weryfikacje?
@Tywin_Lannister: ?? to jest w ciul dużo. Jesteśmy krajem zagrożonym deficytem wody. Nawet jak trzeba robić pranie codziennie jest opcja eko (dobiera ilość wody do wagi prania) czy połowa wsadu i zamiast 45 litrów zużywasz 25.
3 osoby to jest jakoś 9000 - 10500 litrów wody do przelania to jest 70 kąpieli w PEŁNEJ wannie. Kto normalny kąpie się codziennie w wannie pełnej wody?
Niekoniecznie, nie każdy rozlicza się w urzędzie miasta, w którym faktycznie żyje. Takich osób chyba jest sporo i przecież właśnie po to powstawła loteria PIT, aby ludzie mieszkający w Łodzi rozliczali się w swoim faktycznym miejscu zamieszkania.
Jak ktoś jest zameldowany w rodzinnym domu w Zgierzu, a mieszka w Łodzi to jak skontrolujesz czy ta osoba faktycznie mieszka w Łodzi?
@kt13: człowieku, męczysz już. Nie potrzebuję twoich werdyktów na temat mojej wanny.
Zużywam w domu niewiele wody i staram się ją oszczędzać. Podwyżki za śmieci miały być horrendalne i były fatalnie wyliczone.
Właśnie dlatego jest druga część wypowiedzi zaczynająca się tym zdaniem, spora liczba mieszka w wynajętych mieszkaniach/domach. Kluczowe słowo: mieszka. Meldunek to przeżytek poprzedniego systemu,powinno być ważne to gdzie mieszkasz/bytujesz a nie gdzie masz meldunek. I nie w formie meldunku bo to też fikcja
@dezerter10: no właśnie tym byl/jest meldunek. Oświadczeniem gdzie obecnie mieszkasz i niczym więcej
Jeśli lokal należy do spółdzielni to tak robi.... albo nie robi i nie ma jak tego skontrolować
A jak udowodnisz, ze
@Tywin_Lannister: więc na bank nie zużywasz więcej niż 3-3,5m^3 na osobę bo takie jest przecietne zużycie w Łodzi, więc skoro nie robisz nic aby zawyżać średnią to tyle właśnie zużywasz....Nie wiem więc jak z twoich wyliczeń wychodzi ci dużo więcej niż po obecnej podwyżce