Wpis z mikrobloga

@Ziutoslav: ja nie pije już 39 dni może to nie dużo ale jest to moja najdłuższa przerwa odkąd zacząłem spożywać alkohol , były to moje pierwsze święta od 10 lat w których nie ruszyłem alko dziś raczej też nie bd pil chodź nie jest łatwo znajomi nie ułatwiają mi sprawy ale mam zamiar spędzić sylwestra z nimi ale na trzeźwo, dla czego postanowiłem przestać ? Miałem dość wstawania rano i nie
  • Odpowiedz
@PrzewozyLudziMentalnieMartwych: u mnie raczej to że zauważyłem że często po piciu zacząłem mieć stany depresyjne i miałem dosyć tego że co week mam film urwany za każdym razem później w poniedziałek sobie mówię no dobra za tydzień będę pił z głową tak żeby się nie #!$%@?ć niestety zawsze się kończyło tak samo w tygodniu alko nie tykalem nawet piwka nie wypiłem ale przychodziła sobota to musiała być najebka najlepsze jest to
  • Odpowiedz
@Ziutoslav: Cześć. Łatwo nie jest, najczęściej trzeba dobić do dna. Każdy ma własne dno - dla jednego to rozbicie związku czy utrata pracy, a dla drugiego nawet wylądowanie na ulicy nie wystarczy. Potem trzeba podjąć szczerą decyzję. A potem iść na terapię. I tak dzień po dniu odbudowywać siebie. Jakby co, to pisz prv, od ponad 2 lat jestem trzeźwy i w terapii, bardzo to sobie chwalę.
  • Odpowiedz
@Ziutoslav Jestem wolontariuszem organizacji humanitarnej w Oslo która pomaga polskim bezdomnym, poszkodowanym przez januszy biznesu itp. W budynku organizacji działa też polska grupa byłych alkoholików - tak zorganizowani, takie pokłady energii i konkretne plany i działania że szok!

Niech dla ciebie inspiracją będzie to że kończąc z tym uzależnieniem będziesz mieć 10x tyle energii i chęci do konkretów. Tak samo do tego się zabierz - przez konkretne zajęcia/hobby/robótki które cię zajmą i
  • Odpowiedz
@Saeglopur: Zgadzam się, że zajęcie się "czymś" jest ważnym elementem wychodzenia z nałogu, ale to może być co najwyżej element wspierający walkę z głodem alkoholowym, a nie samodzielna i wystarczająca nagroda. Hobby pomoże ci nie pić, ale nie rozwiąże przyczyn, dla których piłeś.

@Ziutoslav
  • Odpowiedz